Safety Detective https://tr.safetydetective.com Wed, 15 May 2019 16:21:20 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.1.1 5 najboljih antivirusa za zaštitu od keylogger-a https://hr.safetydetective.com/blog/najboljih-antivirusa-za-zastitu-od-keylogger-a/ Wed, 15 May 2019 14:39:53 +0000 https://www.safetydetective.com/?p=10324 Ako sumnjate da je netko možda došao u posjed vaših osobnih podataka (pod uvjetom da se ne radi o vašoj djevojci ili dečku koji žele vašu Facebook lozinku), šanse su da ste žrtva keylogging-a ili rootkit zlonamjernog softvera.

Iako je keylogging savršeno legalan kada se koristi u dobre svrhe – na primjer za praćenje online aktivnosti vaše djece u cilju njihove zaštite – taj isti keylogging se može koristiti i u loše svrhe – kao što je krađa podataka o kreditnoj kartici ili krađa pristupnih podataka vašem Gmail računu.

Ako ste ovdje jer tražite pristojan antivirusni program za zaštitu od keylogging-a, onda pretpostavljamo da već znate sve o tome kako radi. U tom slučaju, jednostavno pređite na naše prijedloge za pet najboljih anti-keylogger softvera.

Ali ako tražite više informacija o tome što je ovaj špijunski softver i kako ga možete spriječiti, nastavite čitati.

Brzi linkovi: 5 najboljih antivirusa za zaštitu od keylogger-a:

 1. Što je keylogger?
 2. Kako se riješiti keylogger-a
 3. Kako antivirusi štite od keylogger-a?
 4. Pet najboljih antivirusa za zaštitu od keylogger-a

Što je keylogger?

Keylogger je oblik špijunskog softvera za praćenje aktivnosti koji bez vašeg znanja bilježi vaše pritiske na tipke, tako da hakeri mogu pristupiti vašim osobnim podacima, kao što su podaci za prijavu, informacije o bankarstvu i kreditnoj kartici, lozinke i drugo.

Keylogging softver se obično instalira na vaš računar putem vaših nenamjernih preuzimanja, ili ga netko fizički instalira na vaš računar bez vašeg znanja ili putem gorih metoda kao što je phishing hakiranje.

Kako se riješiti keylogger-a

Uklanjanje keylogger-a može biti teško jer su dizajnirani da ostanu skriveni. Obično se skrivaju unutar preuzetih datoteka ili linkova na koje kliknete.

Iako ih možete uočiti prema raznim znakovima kao što su “lijepljiva” tipkovnica, sporo pregledavanje i prozori s greškama prilikom učitavanja grafike (kada znate što treba tražiti), jednostavno nije praktično da ih ručno provjeravate jer je to uzimanje vremena.

Srećom, budući da se keylogger-i mogu otkriti preko potpisa, najbolja odbrana od ove vrste njuškanja je instaliranje antivirusnog programa.

Kako Antivirusi štite od keylogger-a?

Suvremeni antivirusi rade kombinirajući metode otkrivanja potpisa i tehnike skeniranja ponašanja za sveobuhvatnu zaštitu od keylogger-a i drugih vrsta rootkit zlonamjernog softvera.

Kontinuirano pregledavaju vaš računar i poduzimaju odgovarajuće radnje kada pronađu dokaze o postojanju keylogger-a ili drugog neugodnog zlonamjernog programa. Ako želite spriječiti hakere da ukradu vaše osobne podatke, morate instalirati pouzdan antivirus.

5 najboljih antivirusa za zaštitu od keylogger-a

Koji su najbolji alati za hvatanje keylogger-a prije nego što se instaliraju? Evo našeg odabira najboljih:

1. Bitdefender AntivirusBitdefender - pogledajte recenzije naših korisnika

Već pet godina za redom, Bitdefender (vidi recenzije korisnika) ostvaruje najbolju stopu otkrivanja zlonamjernog softvera u industriji. Tvrde da otkriva čak i najnovije prijetnje za manje od tri sekunde. Sa povjerenjem od preko 500 milijuna korisnika antivirusa diljem svijeta, ove iznimne stope detekcije su rezultat kontinuiranih inovacija i vrhunske tehnologije.

Što možete očekivati?

 • Napredne tehnike umjetne inteligencije koje predviđaju, otkrivaju i trenutno blokiraju keylogging i druge zlonamjerne programe, uključujući prijetnje (nepoznate) nultog dana
 • Mali učinak na izvedbu – ne usporava vaš uređaj
 • Kontinuirano praćenje keyloggera – svaka datoteka, URL i privitak skeniraju se prije nego što se dozvoli uporaba ili preuzimanje na računar

Pogledajte Bitdefender ponude >>>


2. AVG AntivirusAVG - pogledajte recenzije naših korisnika

Uz AVG Antivirus (vidi recenzije korisnika), dobivate višestruke slojeve odbrane koji sprječavaju keyloggere da dobiju pristup vašem računaru. Ako se otkrije sumnjivi zlonamjerni softver, antivirusni program će blokirati web stranicu ili izbrisati cijelu datoteku prije nego što završi s preuzimanjem i stavit će u karantenu bilo koji zlonamjerni softver prije nego uđe u sustav.

Što možete očekivati?

 • Višeslojna odbrana koja blokira sve URL-ove zaražene zlonamjernim softverom i provjerava preuzimanja u potrazi za zlonamjernim softverom
 • Zaustavlja keylogger-e prije nego što dospiju na vaš uređaj
 • Mali učinak na performanse – neće usporiti vaš računar
 • Skenira svaku datoteku prije nego što dopusti njeno izvršavanje, dodajući još jedan sloj zaštite ionako solidnoj odbrani

Pogledajte AVG ponude >>>


3. Avast Pro AntivirusAvast - pogledajte recenzije naših korisnika

Avast Pro Antivirus (pogledajte korisničke recenzije) je vrlo moćan anti-malware paket koji dolazi s dodatnim funkcijama za zaštitu podataka kao što je upravitelj lozinkama.
S povjerenjem od preko 400 milijuna korisnika diljem svijeta, filtrira i skenira kako bi spriječio da keylogger-i dospiju u vaš računar. Ističe opasne linkove u rezultatima pretraživanja, blokira sumnjiva preuzimanja, a sve se datoteke kontinuirano skenira za prijetnje.

Što možete očekivati?

 • Izvrsna zaštita od zlonamjernih programa s izvrsnim dodacima poput sveobuhvatnog upravitelja lozinkama
 • Zaštita od virusa u realnom vremenu
 • Napredno filtriranje URL-ova blokira zlonamjerne URL-ove
 • Secure SafeZone preglednik za bankarske i druge aktivnosti gdje keylogger-i ne mogu uhvatiti vaše podatke za prijavu

Pogledajte Avast ponude >>>


4. G Data AntivirusG Data - pogledajte recenzije naših korisnika

G Data Antivirus (vidi recenzije korisnika) nudi zaštitu od eksploatisanja, anti-ransomware, i sigurni web preglednik. Prisutan je već više od 30 godina i oslanja se na više tehnologija kako bi vas zaštitio od zlonamjernih programa.

Iako ima svoj vlastiti mehanizam za otkrivanje zlonamjernog softvera, dodaje prednost sigurnosnog sloja temeljenog na oblaku kako bi vas dodatno zaštitio. Iako G Data antivirus nije toliko bogat značajkama kao njegovi konkurenti, ima izvrsne mogućnosti otkrivanja zlonamjernog softvera.

Što možete očekivati?

 • Višeslojno točno otkrivanje virusa i zlonamjernog softvera
 • Pouzdana zaštita od keylogger-a
 • Zaštita od ransomware-a
 • Odlično URL filterisanje
 • Siguran preglednik za bankarstvo

Pogledajte G Data ponude >>>


5. Kaspersky Internet SecurityKaspersky - pogledajte recenzije naših korisnika

Kaspersky Internet Security (vidi korisničke recenzije) je jedan od najdjelotvornijih anti-malware paketa na tržištu, sa odličnim rezultatima detekcije zlonamjernog softvera. No, ono što radi posebno dobro je zaštita od keylogger-a pomoću praktičnih alata kao što je siguran preglednik i virtualna tipkovnica, tako da hakeri ne mogu uhvatiti nijednu od vaših lozinki.

Što možete očekivati?

 • Izvrsno otkrivanje zlonamjernog softvera
 • Zaštita web kamere
 • Safe Money siguran preglednik za bankarstvo
 • Virtualna tipkovnica za zaštitu od keylogger-a

Pogledajte Kaspersky ponude >>>


Iako možete ručno ukloniti prijetnje s vašeg računara, to dugo traje. Daleko učinkovitiji pristup je imati dobar antivirus.

Ako poznajete svoj računar i njegove normalne procese i toj mjeri da možete razlikovati između onoga što je autentično i što je opasno, tada se možda možete osjećati dovoljno pouzdano da se sami zaštitite od keylogger-a – pod uvjetom da dovoljno često provjeravate da ih uhvatite na vrijeme.

Za one koji ne žele ili nemaju vremena da stalno paze, antivirusni program je jednostavan i pristupačan način da bi se računar zaštitio od keylogger-a. Niste sigurni za koji da se odlučite? Isprobali smo i testirali 47 antivirusnih proizvoda na tržištu, imajući na umu cijenu, recenzije korisnika i da li sadrže vatrozid ili ne. Pogledajte prvih deset.

]]>
5 najlepszych (i najbardziej przystępnych cenowo) programów antywirusowych dla laptopów na 2019 rok https://pl.safetydetective.com/blog/najlepszych-programow-antywirusowych-dla-laptopow/ Wed, 15 May 2019 14:11:34 +0000 https://www.safetydetective.com/?p=10310 Nie wszystkie programy antywirusowe działają dobrze z laptopami, ale powiemy, które z nich działają. Nasi eksperci wypróbowali i przetestowali 47 produktów antywirusowych na rynku i zbadali ich zdolność do wykrywania i usuwania wirusów i złośliwego oprogramowania, przy jednoczesnym zachowaniu niewielkiego wpływu na wydajność laptopa.

Wbrew powszechnemu przekonaniu, zachowanie bezpieczeństwa laptopa nie musi wiele kosztować – niedrogi, a zarazem solidny program antywirusowy może chronić Twój laptop przed wirusami i hakerami tak jak te droższe.

Antywirus, który używa zbyt dużej mocy obliczeniowej, spowolni pracę komputera i skróci jego żywotność. Zamiast tego spróbuj jednego z tych pięciu fantastycznych programów antywirusowych, które będą miały minimalny wpływ na wydajność procesora, pamięć RAM, dysk twardy i sieci Twojego laptopa:

Szybka lista: 5 najlepszych opłacalnych programów antywirusowych dla laptopów

 1. Panda Cloud Antivirus
 2. Malwarebytes
 3. Avira Antivirus
 4. Avast Antivirus
 5. F-Secure Safe

1. Panda Cloud Antivirus Panda

To, co odróżnia Panda Antivirus (patrz opinie użytkowników) od reszty, polega na tym, że wykonuje on wszystkie swoje procesy w chmurze, więc sam laptop musi wykonać znacznie mniej pracy. W rzeczywistości nawet nie zauważysz, że działa! Panda Antivirus jest idealny dla początkujących, ponieważ możesz go skonfigurować i zapomnieć o nim – pozwalając oprogramowaniu skanować laptopa z chmury.

Dlaczego jest idealny dla laptopów?

 • Używa minimalnej ilości pamięci (tylko 9,8 MB)
 • Przetwarzanie w chmurze oznacza, że ​​Twój laptop nie musi wykonywać aktualizacji oprogramowania ani sam skanować, co oznacza minimalne zakłócenia i większą szybkość!

Funkcje warte wspomnienia

 • Silne wykrywanie szkodliwego oprogramowania. Według AV-Test wykrył 100% wszystkich znanych wirusów
 • Bezpłatne aktualizacje wykonywane automatycznie w chmurze
 • Kompatybilny z Windows (Windows 10, Windows 8/8.1, Windows 7, Windows Vista i Windows XP), Mac OS X (Sierra, High Sierra i Mojave) oraz Linux (Fedora, Debian i CentOS, Ubuntu i Red Hat).
 • Monitor procesu do sprawdzania aktywnych procesów i zabezpieczeń połączeń
 • Skaner USB
 • Kontrola rodzicielska
 • Usługi lokalizacyjne do śledzenia utraconych urządzeń

Jakie są jego wady?

 • Powolne skanowanie przy 16,4 MB/s
 • Chmura jest uzależniona od połączenia internetowego, więc nie będziesz chroniony, gdy jesteś offline
 • Ryzyko uzyskania przez hakerów dostępu do innych danych użytkownika hostowanych i przechowywanych na tym samym serwerze

Ten zaufany program antywirusowy konsekwentnie otrzymuje jedne z najlepszych ocen od głównych laboratoriów testujących programy antywirusowe, w tym nagrodę Gold w teście ochrony w prawdziwym świecie AV-Comparatives.

Zobacz oferty Panda >>>


2. Malwarebytes Malwarebytes

Malwarebytes (zobacz opinie użytkowników) jest prosty i łatwy w użyciu, ale bardzo wydajny. Z biegiem lat ewoluował, oferując bardziej zaawansowaną wielowarstwową ochronę w czasie rzeczywistym, dlatego został wybrany w ramach pierwszej dziesiątki 47 firm antywirusowych na rynku.

Dla tych, którzy lubią próbować przed zakupem, dostępna jest bezpłatna, dwutygodniowa wersja próbna, która naszym zdaniem jest lepsza niż większość innych dostępnych darmowych antywirusów, plus opcjonalna płatna opcja subskrypcji, gdy jesteś gotowy do zakupu, co wierzymy, że nastąpi. Po uaktualnieniu do wersji płatnej otrzymujesz niesamowite funkcje, które chcesz mieć, takie jak zaplanowane skanowanie i ochrona w czasie rzeczywistym.

Dlaczego jest idealny dla laptopów?

 • Szybkie skanowanie i trzy głębokości skanowania do wyboru
 • Bardzo lekki dla zasobów systemowych

Funkcje warte wspomnienia

 • Doskonała ochrona przed złośliwym oprogramowaniem i innymi zagrożeniami
 • Silne blokowanie adresów URL w Internecie
 • Ochrona przed szkodliwym oprogramowaniem, która obserwuje zachowanie programu, aby sprawdzić, czy nie próbuje przejąć najważniejszych plików systemowych komputera. Zazwyczaj zaszyfrują oni Twoje dane w nieczytelny kod, za co pobiorą pieniądze z okupu w celu odblokowania
 • Musisz zaktualizować do wersji płatnej, aby odblokować ważne funkcje, takie jak zaplanowane skanowanie i ochronę w czasie rzeczywistym

Jakie są wady?

 • Darmowa wersja radzi sobie tylko z agresywnymi zagrożeniami
 • Brak opcji szybkiego skanowania
 • Brak ochrony poczty e-mail

Chociaż zdecydowanie zalecamy uaktualnienie do subskrypcji premium, aby uzyskać najlepsze wyniki, możesz również połączyć darmowy program antywirusowy ze standardowym programem antywirusowym, ponieważ wykrywa on dodatkowe zagrożenia, których normalny program antywirusowy może nie zauważyć.

Zobacz oferty Malwarebytes >>>


Avira Antivirus Pro

Avira

Trafiając na silne szóste miejsce wśród 47 programów antywirusowych dostępnych obecnie, Avira Antivirus (patrz opinie użytkowników) to zdecydowanie jeden z najlepszych darmowych programów antywirusowych, które wypróbowaliśmy i przetestowaliśmy, który przechwytuje do 98% wszystkich zagrożeń. Avira nie jest zły jak na darmowy program antywirusowy, ale z tymi irytującymi wyskakującymi reklamami nie będziesz chciał stosować go jako długoterminowego rozwiązania.

Dlaczego jest idealny dla laptopów?

 • Nie zużywa dużo pamięci, więc ma niewielki wpływ na wydajność komputera podczas jego działania
 • Bardzo szybkie skanowanie

Funkcje warte wspomnienia

 • Jeden z najlepszych współczynników wykrycia złośliwego oprogramowania w branży
 • Ochrona w czasie rzeczywistym
 • Dodatkowe usługi obejmują VPN, osobistą zaporę sieciową i wykrywanie luk systemowych, które monitorują wszelkie słabe punkty, takie jak przestarzałe oprogramowanie, które hakerzy mogą atakować
 • Zawiera dedykowany menedżer haseł i obsługę wielu urządzeń

Jakie są jego wady?

 • Pełne skanowania są powolne (kilka godzin), ponieważ nie pomijają zweryfikowanych plików, tak jak w innych programach antywirusowych
 • Ograniczona ochrona przeglądarki (działa tylko z Firefoksem i Chrome)
 • Nie można uniemożliwić użytkownikom dostępu do białej listy nieznanych napędów USB

Dostępna jest także darmowa wersja tego programu antywirusowego, ale zawiera mnóstwo wyskakujących okienek, które spowalniają działanie komputera, co nie jest najlepszym wyborem do długotrwałego użytkowania.

Zobacz oferty Avira Pro >>>


Avast Antivirus

Avast

Avast Antivirus (zobacz opinie użytkowników) to obecnie najpopularniejszy antywirus z największą bazą użytkowników (to ponad 435 milionów aktywnych użytkowników każdego miesiąca). Znalazł się w pierwszej piątce dostępnych 47 najlepszych programów antywirusowych, jest to jeden z niewielu programów antywirusowych, które nie próbują zachęcać do uaktualnienia do wersji płatnej.

Dlaczego jest idealny dla laptopów?

 • Najniższe zużycie pamięci (6,6 MB pamięci RAM)
 • Umiarkowanie szybka szybkość skanowania przy 20 MB/s
 • Dostosowywalna instalacja pozwala wybrać żądane funkcje
 • Jego niski profil pozwala na uruchamianie na słabszych omputerach przenośnych, zarówno Mac, jak i Windows

Funkcje warte wspomnienia

 • Ochrona w czasie rzeczywistym
 • Wtyczka przeglądarki do blokowania trackerów i ostrzeżeń o niebezpiecznych linkach w wynikach wyszukiwania
 • Dedykowany tryb gier umożliwiający zatrzymywanie aktualizacji, skanów i powiadomień podczas gry
 • Menedżer haseł do synchronizacji informacji uwierzytelniających na wielu urządzeniach

Jakie są wady?

 • Kilka reklam i wyskakujących okienek w darmowej wersji
 • Mała szybkość skanowania i wpływ na wydajność komputera podczas jego działania
 • Niektóre funkcje mogą być skomplikowane dla początkujących

Bezpłatna wersja Avasta jest idealna dla graczy, którzy chcą zawiesić niektóre funkcje podczas gry. Dla tych, którzy szukają mocniejszego antywirusa, płatna wersja zawiera dodatkowe atuty, takie jak zapora ogniowa, filtr antyspamowy, jeszcze więcej ochrony przed ransomware, bezpieczny system DNS i sandbox do bezpiecznego uruchamiania aplikacji.

Zobacz oferty Avast >>>


F-Secure Safe

F Secure

F-Secure Safe (zobacz opinie użytkowników) jest idealny do użytku rodzinnego, ponieważ chroni młodszych użytkowników podczas przeglądania internetu.`jako, że zawiera tylko podstawowe elementy, takie jak lepsza niż u większości kontrola rodzicielska i bezpieczna bankowość, zdaje się być dość lekki dla zasobów Twojego laptopa.

Został zaliczony do 20 najlepszych spośród 47 programów antywirusowych na rynku, uzyskał także 100% wynik wykrywania i usuwania przez niezależne laboratorium testowe AV-Comparatives, a także 100%`regularne wykrywanie szkodliwego oprogramowania przez test AV.

Dlaczego jest idealny dla laptopów?

 • Niewielki wpływ na wydajność systemu
 • Stosunkowo szybkie skanowanie (około 15 minut)

Funkcje warte wspomnienia

 • Najwyższej klasy międzyplatformowa kontrola rodzicielska („Zasady rodzinne”, aby ustawić czas spania, ograniczenia czasowe, filtrowanie treści itp.)
 • Usługi lokalizacyjne do wyszukiwania zagubionych urządzeń
 • Ochrona maksymalnie trzech urządzeń za pomocą jednej licencji
 • Bezpieczna ochrona bankowości i możliwość przesyłania linków do sprawdzenia
 • Ochrona w czasie rzeczywistym przed oprogramowaniem ransomware, trojanami i wirusami
 • Możliwość ustawienia skanowania podczas bezczynności komputera

Jakie są jego wady?

 • Minimalna ilość funkcji
 • Brak opcji skanowania dysków USB
 • Trochę droższy niż podobne produkty

Ponieważ F-Secure ma minimalną ilość funkcji, to jest to również świetny wybór dla osób, które wolą używać go obok swoich obecnych blokerów adresów URL i zapór ogniowych. Jednak początkujący mogą sprawdzić coś takiego jak Panda, aby uzyskać pełną ochronę po instalacji.

Zobacz oferty F-Secure >>>


Chcesz antywirusa z minimalnym wpływem na wydajność twojego laptopa

Będziesz w dobrych rękach z każdym z tych programów antywirusowych, ale jeśli nie znalazłeś tego, czego szukasz, spójrz na naszą pełną listę wypróbowanych i przetestowanych programów antywirusowych. Pamiętaj tylko, że szukasz antywirusa, który działa dyskretnie w tle, i nie pojawi się w nieodpowiedniej chwili, ale za to nadal będzie całkowicie chronił Twój system.

Jeśli chcesz wykonać tylko jedno skanowanie, to darmowy program antywirusowy może być dobrym tymczasowym rozwiązaniem – ale nie powinieneś polegać na nim przez dłuższy czas, ponieważ może spowolnić działanie komputera, nie będzie w pełni chronić przed najnowszymi zagrożeniami i nie skorzystasz na funkcjach premium, takich jak zaawansowane funkcje kontroli rodzicielskiej i usługi śledzenia lokalizacji.

]]>
Co to jest phishing? Prosty przewodnik z przykładami https://pl.safetydetective.com/blog/co-to-jest-phishing/ Wed, 15 May 2019 14:01:01 +0000 https://www.safetydetective.com/?p=10306 Ataki typu „phishing” to cyberprzestępczość, w której użytkownicy są oszukiwani tak, aby udostępniać swoje dane osobowe, takie jak dane karty kredytowej i hasła, i dać hakerom dostęp do swoich urządzeń, często nawet nie wiedząc, że to zrobili. Jest to w zasadzie infekcja atakująca Twój komputer, która ma za zadanie przechytrzyć Cię byś ją pobrał.

Hakerzy stosują socjotechniki, aby ich ofiary klikały, udostępniały informacje lub pobierały pliki.

Dla phishingowych hakerów twoja ignorancja jest dla nich błogosławieństwem. Na szczęście, ponieważ oszustwa phishingowe wymagają byś naprawdę dał się przechytrzyć, jeśli zdajesz sobie sprawę z problemu, to stosunkowo łatwo ich uniknąć. Jak więc identyfikować i unikać ataków phishingowych? Wyjaśnimy poniżej …

 1. Jak działa phishing
 2. Różne typy ataków phishingowych
 3. Jak wykryć oszustwo phishingowe
 4. Jak chronić się przed oszustwami typu phishing
 5. Co zrobić, jeśli zostałeś złapany na oszustwo phishingowe
 6. Najlepsze oprogramowanie antywirusowe do ochrony przed atakami phishingowymi

Jak działa phishing

Jak działa phishing

Kiedy oznaczamy typy złośliwego oprogramowania, takie jak wirusy, oprogramowanie szpiegujące lub adware, mamy na myśli formę jaką przybiera infekcja. Wyłudzanie informacji stanowi wyjątek od tej reguły, ponieważ dotyczy tego jak wystąpił problem, a nie tego jak się zachowuje.

Phishing jest zatem skuteczny, gdy ofiara kliknie w link lub pobierze plik, nieświadomie zezwalając złośliwemu oprogramowaniu na przeniknięcie do urządzenia. Rozwinęliśmy różne sposoby, w jakie możesz zostać oszukany poniżej:

Różne typy ataków phishingowych

Oszustwa e-mailowe

Ataki phishingowe, w ich najbardziej powszechnej formie, to wiadomości e-mail, które zachęcają odbiorcę do podjęcia działań, zazwyczaj w celu osiągnięcia jednego z dwóch celów:

 • Nakłanianie Cię do udostępniania danych osobowych
 • Oszukanie Cię, byś pobrał szkodliwe złośliwe oprogramowanie

Po uzyskaniu dostępu hakerzy mogą zyskać dostęp do Twojego konta bankowego, wykraść Twoją tożsamość lub dokonać fałszywych zakupów w Twoim imieniu.

W ciągu ostatnich kilku lat oszustwa e-mailowe wzrosły o ponad 400%. Rozwój i sukces phishingu e-mailowego doprowadził również do powstania pobocznych typów tej metody. Poniżej omówimy więcej:

SMiShing

Jak sama nazwa wskazuje, SMiShing jest podobny do oszustwa e-mailowego, ale oszukuje użytkowników za pomocą wiadomości tekstowych. Wiele osób wie o phishingu e-mailowym; jednak mniej podejrzane są wiadomości SMS, co zwiększa prawdopodobieństwo oszustwa.

Spear phishing

Spear phishing wykorzystuje te same metody, co powyższe oszustwa, ale atakuje konkretną osobę. Możesz zobaczyć ciąg wiadomości e-mail zaprojektowanych, aby nakłonić Cię do działania. Ataki typu spear phishing mogą być również skierowane na wiele platform komunikacyjnych.

Whaling

Podobnie jak spear phishing, whaling (wielorybnictwo) jest również skierowane na pojedynczą osobę lub organizację. Jednak zazwyczaj jest to ktoś, kto ma dużo do stracenia, na przykład dyrektorzy generalni, gwiazdy, politycy lub zamożne rodziny.

Istnieją niekończące się sposoby na oszustwa phishingowe, ale używają podobnej przynęty, aby oszukać swoje ofiary. Jak więc możesz zidentyfikować te oszustwa, aby ich uniknąć? Oto jak…

Jak wykryć oszustwo phishingowe

phishing danych użytkownika

Z biegiem lat phishing rozwinął się z fałszywych wiadomości e-mail do złożonych strategii mających na celu oszukiwanie odbiorców. Na szczęście wiedza to potęga, a czerwone flagi pomagają wykryć próbę wyłudzenia informacji. Oto kilka oczywistych znaków, na które należy zwrócić uwagę:

Naśladują zaufane marki

Standardowa praktyka bezpieczeństwa cybernetycznego polega na tym, aby nigdy nie otwierać wiadomości e-mail od nieznanych nadawców. Aby to ominąć, hakerzy naśladują zaufane marki. Możesz otrzymać wiadomość od Apple, Amazon lub Twojego banku, która wydaje się być oryginalna, ale w rzeczywistości zawiera złośliwe oprogramowanie phishingowe.

Znajdują się w nich błędy i literówki

Hakerzy nie inwestują w korektorów … celowo. Chcą tylko skupić się na najbardziej łatwowiernych ofiarach, więc oszustwa phishingowe często zawierają rażące błędy, takie jak literówki lub błędy ortograficzne. Niezdarne formatowanie, złe rozmieszczenie grafiki i losowe zmiany czcionek są charakterystycznymi znakami.

Wykorzystanie taktyk zastraszania

Taktyka ponaglania i strachu to dwie znane taktyki marketingowe, które skłaniają klientów do szybkiego działania. Przestępcy stosują również te metody w oszustwach phishingowych, aby ofiary klikały bez zastanowienia. Mogą twierdzić, że Twoje konto bankowe zostanie wkrótce zamknięte, będziesz musiał zapłacić grzywnę, jeśli nie będziesz współpracował, lub że nastąpiło naruszenie bezpieczeństwa.

Są wysyłane przez nieoficjalny adres e-mail

Nawet jeśli oszuści mogą doskonale odtworzyć styl marki i poczty e-mail zaufanej firmy, nigdy nie mogą korzystać z oficjalnego adresu firmy. Większość złośliwego oprogramowania phishingowego jest wysyłana z całkowicie losowych adresów e-mail, ale czasami mogą mieć podobny adres.

Przed udzieleniem odpowiedzi warto sprawdzić stronę internetową firmy, aby uzyskać oficjalne dane kontaktowe.

„To zbyt dobre, by mogło być prawdziwe”

Obok stosowania taktyki przestraszenia, oszustwa phishingowe pogrywają sobie również na naszej materialistycznej naturze. Wiadomości, że ​​wygrałeś iPada, egzotyczne wakacje lub milion dolarów to klasyczne oszustwa. Pamiętaj, że jeśli wygląda to zbyt dobrze, aby mogło być prawdziwe, to prawdopodobnie tak właśnie jest.

Jak chronić się przed phishingiem

Najlepszym sposobem na zabezpieczenie się przed oszustwami typu phishing jest prawidłowe sprawdzanie wszystkich wiadomości. Jeśli nie dasz się nabrać na oszustwo, nie będziesz musiał się martwić o złośliwe oprogramowanie. Jednakże istnieją inne taktyki, aby jeszcze bardziej zmniejszyć szanse na padnięcie ofiarą. Obejmują one:

 • Wybieranie renomowanych usług e-mail z filtrami antyspamowymi, które próbują wyeliminować wiadomości phishingowe. Nie są w 100% skuteczne, ale mogą zmniejszyć zagrożenie.
 • Korzystanie z wysokiej jakości pakietu antywirusowego z ochroną przed phishingiem. Oznaczają one podejrzane wiadomości i ostrzegają, gdy odwiedzasz coś, co może być fałszywą witryną.
 • Trzymanie się bezpiecznych domen za pomocą https:// i warstw SSL, aby upewnić się, że korzystasz tylko z zaufanych witryn.

Zostałeś złapany na oszustwo phishingowe. Co teraz?

Przynęta na Phishing danych

Bez względu na to, jak bardzo się starasz, błędy się zdarzają. Jeśli przypadkowo udostępnisz dane osobowe lub pobierzesz szkodliwe oprogramowanie, wykonaj następujące kroki, aby zmniejszyć szkody:

Uruchom pełne skanowanie systemu

Pierwszym krokiem jest wykonanie pełnego skanowania systemu. Jeśli zakontraktowałeś złośliwe oprogramowanie, może ono szpiegować Twoją aktywność lub przechwytywać Twoje dane. Skorzystaj z programu antywirusowego, aby poddać je kwarantannie i usunąć infekcję, zanim zrobisz cokolwiek innego.

Nie masz programu antywirusowego i szukasz dobrego? Przetestowaliśmy wszystkie 47 antywirusów dostępnych na rynku, abyś mógł znaleźć odpowiedni dla siebie.

Zgłoś problem

Następnie zgłoś atak wszystkim odpowiednim stronom. Dotyczy to Twojego dostawcy poczty e-mail, banku i komisji ds. Zwalczania nadużyć finansowych w Twoim kraju (na przykład Federalnej Komisji Handlu w USA).

Ostrzeganie tych organizacji pozwala im na zmniejszenie szans na dalsze ataki, ale także daje wiarygodność, jeśli Twoje konto bankowe zostanie okradzione.

Zmień swoje hasła

Natychmiast zmień wszystkie swoje hasła. Złośliwe oprogramowanie może przechwytywać te dane w kilka sekund, więc lepiej być bezpiecznym niż żałować. Wybierz unikalne, złożone kombinacje haseł, które używają różnych symboli i liter zarówno w małych, jak i dużych literach.

Najlepsze oprogramowanie zabezpieczające przed atakami phishingowymi

Przetestowaliśmy wszystkie 47 najlepszych pakietów zabezpieczeń na rynku, w zależności od ceny, opinii użytkowników i tego, czy zawierają zaporę ogniową albo nie. Chociaż prawie każdy wysokiej jakości program antywirusowy ochroni Cię przed atakami phishingowymi, zalecamy korzystanie z antywirusa , który jest wyposażony w zaporę ognioową aby jeszcze lepiej Cię chronić.

Nie pozwól, by phisherzy zniszczyli twoje życie

Ponieważ phishing jest aktem nakłonienia kogoś do zrobienia czegoś, czego chcą, żadne oprogramowanie nigdy nie będzie w stanie całkowicie Cię przed tym chronić. Ale jak wspomnieliśmy powyżej, wiedza to potęga.

Jeśli zdajesz sobie sprawę z typowych czerwonych flagach, na które należy zwrócić uwagę, będziesz lepiej przygotowany do identyfikacji fałszywych wiadomości i unikania oszustwa. Połącz to z wysokiej jakości pakietem zabezpieczeń, aby powiadamiał Cię o wszelkich szkodliwych programach, które się pojawiają i możesz mieć pewność, że Twoje dane osobowe będą bezpieczne.

Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszym obszernym przewodnikiem phishingowym, aby chronić się przed wszelkiego rodzaju zagrożeniami phishingowymi.

]]>
The Best Antivirus for Small Business, And Why You Need One, Stat https://www.safetydetective.com/blog/best-antivirus-for-business/ Wed, 15 May 2019 13:57:29 +0000 https://www.safetydetective.com/?p=10303 Keeping your business’ data secure (and unhackable) is a, if not the, most important consideration for any small business. After all, it only takes one hack, leak or breach for your business to look insecure or untrustworthy (at best), and class-action lawsuit ready (at worst).

While many small businesses (wrongly) think that hackers have bigger targets with bigger, richer business, this is a classic mistake. Actually, hackers love to target small businesses…because they’re usually the ones who don’t have strong cybersecurity, and are therefore pretty easy to hack into. After all, why go for the big companies, when you can easily hack the small companies in a fraction of the time?

In fact, according to the 2016 State of SMB Security report, over 50% of SMBs were successfully hacked during 2016. Of these attacks, most were web-based phishing attacks. The report only gets worse from there, stating that 59% of small businesses surveyed had no idea about their employees’ password practices, and that 57% of responding companies said that if their company had a password policy, it wasn’t checking to make sure staff stuck to it.

These figures are alarming, to say the least – but when you consider that low-level phishing attacks are easily preventable – with careful monitoring and security – these statistics become even more confusing…and terrifying.

Especially when you consider the impact of such an attack: just one year after the SMB Security report, Cisco’s 2017 Annual Security Report found that, of the SMBs who suffered a hack, 38% lost 20% of revenue as a result, while 40% of hack victims lost over 20% of their customers. Hacks, breaches and leaks have very real consequences – as the above figures clearly state – and can result in lost revenue, lost customers – and it can even destroy your company.

With such terrifying statistics, it’s crazy to think that a small business owner wouldn’t want to go to the expense of keeping their business secure. Luckily, there’s an instant, affordable solution for every small business out there: installing an antivirus software for business. There are so many on the market that it’s as simple as choosing the one with the right features, buying a subscription and installing it on your business’ devices.

Why You Need An Antivirus Software for Business

Every small business worries about their financial situation from time to time, and if it’s the price of buying a business antivirus that’s preventing you from doing so, know that having the best antivirus for small business (and tailored to your business needs) will bring you invisible ROI time and time again.

Why “invisible”? Because – as the above (terrifying) reports confirm – you will almost certainly end up spending more money in the long run. The best antivirus for small business will prevent you from spending piles of cash on recovering lost revenue, removing malware, buying new hardware and software, contracting IT specialists, recovering your business’ reputation and more if you don’t have a small business antivirus installed. So although you won’t visibly see the ROI, you’re preventing yourself from almost inevitable future high costs later.

Business antivirus software is a quick, cost-effective alternative to a big, expensive in-house IT department. Just like that big, expensive in-house IT department, a small business antivirus won’t protect you from every and any threat, but it will definitely allow you some breathing room against potentially serious, crippling low-level threats – and stop them in their tracks before they can do any damage.

Small Business vs Enterprise – Which Business Antivirus is Best?

I need to add a quick word about antivirus software for business here – while there are many business antivirus solutions, there’s something to be said for the type of antivirus for business you need to consider.

A small business has very different considerations to those of an enterprise. As such, you need to take several things into account when selecting the best business antivirus for small business, and your company’s needs.

Some key things to think about with antivirus software for business use include –

 • Cost: as a small business, you’re on a budget, and antivirus software is available at all price points. As a small business, you might be tempted to go for the cheapest option around (after all, don’t all antivirus for business do the same thing?), but actually doing your research and seeing what you’re getting for your money can save you dividends in the future (remember that invisible ROI mentioned earlier? You can maximize that, just by using the right business antivirus for your needs).
 • The features available: your small business might not work with any highly sensitive data, such as banking information, and if that’s the case it’s unlikely you’ll need a feature-heavy business antivirus. But – if your small business does work with sensitive data – especially other peoples’, or your customers’ – then you should be looking at a business antivirus that has a lot of extra security features. Intego and Comodo, for example – both have a wide range of extra features (including anti-phishing protection).
 • The ease of use: not every member of staff will be the most tech-savvy, so if someone happens to click on a suspicious link, or leave themselves unprotected, you need an antivirus for a business that will prevent any of these situations even happening. In the worst case scenario that malware was detected, it should be automatically quarantined and removed – before it can spread the infection further, or confuse your staff (and therefore waste valuable working time, not to mention – revenue).

Antivirus Software for Small Business: Key Features You Need

Because of the budgetary considerations, you probably don’t need a top-of-the-line, feature-heavy business antivirus. But – when shopping around for your small business antivirus, you should still pay attention and actively look for the following:

Threat Protection

‘Threat’ is a general term here: there are all different types of threats including malware, phishing and ransomware, to name but a few. Each type of ‘threat’ has its own specific features, removal processes and damage control. Your small business won’t necessarily need everything on offer – for example, a solid firewall running at all times is a must-have for pretty much every business, while incoming/outgoing email scanning might not be a relevant feature for every business.

You will need to consider your business’ needs, and then which threats are likely as a result – for example, if you don’t handle corporate data, it’s less likely you’ll need ransomware protection. (If you do need ransomware protection, then I highly recommend AVG – it catches 99% of threats, and has a well-respected ransomware feature!)

Threat Detection and Isolation

Once you’ve decided which threats you need to be protected against, the threat detection and isolation is another key factor in the choice of small business antivirus options on the market.

Does your selected business antivirus have a real-time scanner? Will it slow own your staff’s devices, making it tough for them to work? Does it have a firewall? Does it have internet connection scanning and protection? There are so many protective options to consider, you need to be aware that most of the scanning and protection options protect you in slightly different ways, and just as not all threats are equal, not all scanning and detection features are either.

Another feature to think about it how the business antivirus treats a threat once it’s detected – some will delete it automatically, and some will seclude it in quarantine. While you might be inclined to automatically delete any potential threat to your business’ system, be warned that some antivirus software – and especially business antivirus – like to be extra cautious, leading to some ‘fasle positives’ – programs and files that may seem malicious, but really aren’t. For this reason alone, most small business owners prefer a small business antivirus that is a bit more cautious, isolating all threats in quarantine, for approval and removal later. Some antivirus software allows you to select which files and programs to quarantine – Malwarebytes is an excellent, flexible choice for this.

Platform and Device Compatibility

Maybe you have a policy that staff only use approved devices to handle work-related issues. The chances are, you likely don’t. As such, if your staff answer work email from their phones or other personal devices, you need to make sure your small business antivirus is compatible with all devices OS and browsers. After all, there’s no use buying a seemingly great business antivirus, only to find out it doesn’t actually work with your staff’s favorite browser. For example – NANO is a really great antivirus for business users…except it only runs on Windows devices. A really solid all-rounder (with a lot of extra deep-reaching features) is BullGuard, although it doesn’t include ransomware scanning in any of its plans.

The Bottom Line On Antivirus Business Software

Choosing the best antivirus for business is crucial to keep your business protected. Not only is it a business investment, but the right business antivirus will bring you ROI for years to come while keeping any potential threats at bay. Just make sure you know exactly the type of features you need in a small business antivirus, and try to find one that fits your needs perfectly. There are so many small business antivirus options out there, that you’re sure to find something perfect for your small business needs – we even have a rundown of the best antivirus software to help you choose.

]]>
Jak zainstalować program antywirusowy na urządzeniu z systemem Windows lub Mac (dla początkujących) https://pl.safetydetective.com/blog/jak-zainstalowac-program-antywirusowy-na-windows-lub-mac/ Wed, 15 May 2019 13:51:02 +0000 https://www.safetydetective.com/?p=10304 Jeśli to czytasz, zakładamy, że wiesz już, jak ważne jest posiadanie antywirusa, który chroni Cię przed złośliwym oprogramowaniem i wirusami. Prawdopodobnie wybrałeś już odpowiedni program antywirusowy dla swoich potrzeb, a teraz chcesz go zainstalować. Masz szczęście ponieważ proces pobierania i instalacji jest całkiem prosty. Jeśli wiesz, jaki program antywirusowy należy zainstalować, postępuj zgodnie z naszym przewodnikiem krok po kroku i będziesz mógł z łatwością skonfigurować ochronę antywirusową.

Ale najpierw … Czy wybrałeś odpowiedni antywirus?

Prawdopodobnie już przeprowadziłeś sporo badań lub nawet zdecydowałeś się na odpowiedni program antywirusowy. Jeśli tak, to pomiń to i udaj się do naszych porad dotyczących instalowania go na swoim urządzeniu tutaj. Dla tych, którzy nadal decydują lub mają choć trochę wątpliwości, nasi eksperci przetestowali wszystkie 47 programów antywirusowych na rynku, by wskazać Ci najlepsze z nich pod względem cen, ocen użytkowników i opinii oraz tego, czy zawierają zaporę, czy nie.

Jako, że podczas gdy wiele programów antywirusowych chroni przed większością zagrożeń, mogą mieć problemy z pracą tych ogromnych plików oprogramowania, takich jak ich wpływ na wydajność komputera – szczególnie jeśli nie jest on zbyt nowoczesny lub potężny – i czy potrzebujesz wszystkich dodatkowych funkcji, które podwyższają cenę.

Dlatego ważne jest, aby wybrać program antywirusowy, który wykona tylko te zadania, które chcesz – szybko – i nie powodując niepotrzebnych błędów. Chociaż przy wyborze programu antywirusowego należy wziąć pod uwagę nieskończoną liczbę czynników, zawęziliśmy je do tych, które uważamy za cztery najważniejsze czynniki najwyższej jakości oprogramowania antywirusowego.

Ochrona

Przyzwoity program antywirusowy musi zapewniać wszechstronną ochronę z kilkoma warstwami ochrony przed wszystkimi znanymi zagrożeniami, takimi jak oprogramowanie ransomware, ataki sieciowe i podejrzane strony internetowe. Oprócz rozpoznawania znanych infekcji, musi być także w stanie wykryć wirusy dnia zerowego – nowe, które są wciąż tworzone każdego dnia.

Wysokiej jakości programy zabezpieczające gwarantują ochronę przed ponad 99% zagrożeń. Najlepsze produkty to Norton, Bitdefender i McAfee, z których wszystkie zdobyły 100% w naszych najnowszych testach.

Prędkość

Antywirus, który działa bardzo dobrze, ale powstrzymuje Cię przed robieniem czegokolwiek innego podczas jego działania, nie ma sensu, ponieważ jest tak ciężki. Uważaj na opóźnienia wydajności w czasie rozruchu i na ogólną wydajność komputera; powinien być szybki. Jeśli używasz swojego urządzenia do czynności mocno obciążających procesor, takich jak streaming HD, granie lub edycja wideo/zdjęć, to wybór lekkiego oprogramowania antywirusowego powinien być Twoim priorytetem.

Cena

Cena niekoniecznie oznacza jakość. W rzeczywistości Avast Free Antivirus ma wyższe oceny niż wiele płatnych usług z najwyższej półki pod względem ochrony i szybkości. Z drugiej strony, darmowe antywirusy również mają swoje wady i nie zawsze są najlepszym wyborem do długotrwałego użytkowania.

Dlatego powinieneś wybrać najtańsze rozwiązanie antywirusowe, które odpowiada wszystkim Twoim potrzebom i nadal zapewnia ochronę, której szukasz. Nie zawsze jest to najtańsza opcja. Ale będzie to mniej ryzykowne niż zakup taniego antywirusa wypełnionego wyskakującymi reklamami, które spowalniają komputer.

Inne funkcje

Ponadto wiele produktów antywirusowych oferuje inne funkcje, takie jak ochrona rodzicielska, zaszyfrowana przestrzeń dyskowa w chmurze, ochrona przed zainfekowanymi stronami internetowymi i blokowanie spamu. Chociaż niektórzy klienci mogą korzystać z dodatkowej ochrony i narzędzi, może to nie być potrzebne dla innych. Upewnij się, że zastanawiasz się, czy dodatkowe funkcje są czymś, czego faktycznie użyjesz, zanim zapłacisz więcej.

Po upewnieniu się, że wiesz, czego szukasz w swoim programie antywirusowym i dokonałeś zakupu, postępuj zgodnie z naszym przewodnikiem krok po kroku, aby ułatwić konfigurację i instalację. Jeśli nie wybrałeś jeszcze antywirusa i nie chcesz naszej rekomendacji, przejdź do darmowej wersji Avasta.

Jak zainstalować program antywirusowy w systemie Windows

Kliknij tutaj, aby uzyskać najlepsze produkty antywirusowe dla systemu Windows

Niezależnie od tego, który program antywirusowy wybrałeś, konfiguracja i instalacja na urządzeniu z systemem Windows jest zwykle dość podobna. Oto jak to zrobić:

 1. Utwórz konto

Nie zawsze konieczne jest natychmiastowe utworzenie konta, ale pomoże Ci to na dłuższą metę. Niektórzy dostawcy nie proszą Cię o rejestrację od razu, ale będą tego wymagać w ciągu 30 dni od zakupu. Utworzenie konta zapewni Ci bezpośredni dostęp do aktualizacji oraz miejsce, w którym możesz zarządzać licencjami i innymi funkcjami, takimi jak zdalne zabezpieczenia przed kradzieżą urządzenia mobilnego, w jednym miejscu.

 1. Pobierz program antywirusowy

Kliknij, aby pobrać program antywirusowy. Zwykle określi on, ile miejsca jest wymagane, więc być może trzeba będzie najpierw usunąć pliki, aby zrobić miejsce.

 1. Autoryzuj zmiany

Ważne jest również, aby mieć uprawnienia administratora na swoim komputerze, ponieważ musisz autoryzować instalację oprogramowania. Ten krok wymaga wprowadzenia hasła za pośrednictwem konta administratora. Brzmi to skomplikowanie, ale są szanse, że już jesteś administratorem i kiedy próbujesz go zainstalować, Windows pozwoli ci na to. Po prostu wypróbuj go.

 1. Postępuj zgodnie z procesem instalacji na ekranie

Następnie oprogramowanie przeprowadzi Cię przez krótki proces instalacji, który zazwyczaj obejmuje akceptację warunków i ustalenie, gdzie zostanie zapisany program antywirusowy. Instalator wykona te kroki za Ciebie.

 1. Uruchom ponownie komputer

Pobrana wersja może nie być najnowszą wersją. Po prostu uruchom ponownie komputer, co spowoduje załadowanie aktualizacji. Po zakończeniu wykonaj pełne skanowanie komputera – zobacz poniżej, aby uzyskać porady.

Jak zainstalować program antywirusowy na komputerze Mac

Najlepsze produkty antywirusowe dla komputerów Mac

Ze względu na ochronę, jaką Gatekeeper zapewnia użytkownikom komputerów Mac, możesz uważać, że jesteś bezpieczny przed wirusami, ale komputery Mac wciąż są podatne na konie trojańskie, oszustwa phishingowe i inne adware, takie jak Crossrider i programy typu piggyback takie jak Mac Auto Fixer.

Ale jeśli instalujesz program antywirusowy Mac, zgadujemy, że już zdajesz sobie sprawę z zagrożeń. Po znalezieniu pakietu antywirusowego lub pakietu zabezpieczeń zgodnego z Mac’iem (patrz tutaj, aby zapoznać się z naszymi zaleceniami), wykonaj takie same kroki konfiguracji, jak na komputerze z systemem Windows.

Po instalacji, skanuj w poszukiwaniu wirusów!

Po zainstalowaniu oprogramowania antywirusowego musisz wykonać skanowanie w poszukiwaniu zagrożeń. Większość pakietów bezpieczeństwa oferuje trzy opcje skanowania – ręczną lub automatyczną – z których każda zapewnia inną dogłębność inspekcji:

1. Szybkie skanowanie

Szybkie skanowanie trwa zwykle od 10 do 20 minut, ponieważ sprawdzane są tylko obszary wspólne, które najczęściej są zainfekowane. Pozwala to skanerowi ominąć większość Twojej sieci, co zwiększa prędkość, ale zmniejsza moc przetwarzania, więc będziesz musiał przestać korzystać z komputer podczas jego działania. Często ta opcja jest wystarczająca, aby uwidocznić wszelkie problemy.

2. Pełne skanowanie

Jeśli szybkie skanowanie nic nie wykryło ale nadal masz obawy, że Twój komputer może być zagrożony, uruchom pełne skanowanie. Ta opcja sprawdza każdy zakątek systemu, aby upewnić się, że nie ma wirusów czających się w ciemnych zakątkach i może potrwać nawet kilka godzin. Złożone zagrożenia złośliwego oprogramowania, takie jak programy szpiegujące, mogą nie być oczywiste do wykrycia przy szybkim skanowaniu i będą wymagały szczegółowego sprawdzenia, aby je wykryć. Pełne skanowanie jest najwolniejszą opcją, ale gwarantuje, że dysk jest czysty.

3. Zaplanowane skanowanie

Zaplanowane skanowanie jest uruchamiane automatycznie w celu sprawdzenia plików pod kątem wirusów podczas ich używania, zapewniając ochronę komputera w czasie rzeczywistym. Większość produktów antywirusowych ma domyślnie zaplanowane skanowanie, ale można zmienić ich częstotliwość (dzienną, tygodniową lub miesięczną) i czas w ustawieniach, jeśli wolisz, aby były uruchamiane w określonych godzinach – np. późno w nocy, gdy nie korzystasz z urządzenia.

Chroń się przed cyberprzestępczością

Istnieje wiele programów antywirusowych dla systemu Windows lub Mac. Produkty te są łatwe w użyciu, pobieraniu i instalowaniu, więc nie ma absolutnie żadnego powodu, aby pozostawić komputer lub sieć narażoną na atak. Czy nadal szukasz porządnego antywirusa do zainstalowania na swoim urządzeniu? Zobacz, który program antywirusowy jest obecnie najlepiej oceniany.

]]>
Wypróbowane i przetestowane: 5 najlepszych programów anty-malware na rok 2019 https://pl.safetydetective.com/blog/najlepszych-programow-anty-malware/ Wed, 15 May 2019 13:42:49 +0000 https://www.safetydetective.com/?p=10301 Podczas gdy większość przyzwoitego oprogramowania antywirusowego może zwykle wykrywać i usuwać złośliwe zagrożenia, które zainfekowały Twój komputer, hakerzy wciąż mogą znaleźć inne sposoby kradzieży danych, szpiegowania całej aktywności w czasie rzeczywistym, przejęcia ważnych zasobów komputera, uszkodzenia lub szyfrowania poufnych informacji za pomocą oprogramowanie ransomware cryptolocker, a nawet zainstalować
backdoory
, aby uzyskać dostęp do komputera, gdy najmniej się tego spodziewasz.

Nie dodając żadnego z najnowszych pakietów zabezpieczeń przed złośliwym oprogramowaniem jako dodatkowej warstwy ochrony do swojej istniejącej ochrony antywirusowej, nadal możesz być narażony na wysokie ryzyko wystawienia komputera na złośliwą infekcję.

Złośliwe oprogramowanie jest tworzone w celu uniknięcia wykrycia, dlatego najlepsze oprogramowanie antywirusowe musi być zawsze o krok przed hakerami. Ale jeśli jest tak wiele marek na rynku, to skąd możesz wiedzieć, który jest naprawdę skuteczny?

Starannie przetestowaliśmy 47 różnych marek uważanych za oferujące najlepszą podstawową ochronę przed złośliwym oprogramowaniem na rynku i skróciliśmy listę jedynie do pierwszej piątki, aby zaoszczędzić czas i pomóc dowiedzieć Ci się co działa najlepiej dla konkretnych potrzeb.

Oto, co znaleźliśmy:

Szybka lista

Co to jest złośliwe oprogramowanie?

Złośliwe oprogramowanie to rodzaj złośliwego oprogramowania, które zostało stworzone w celu uszkodzenia lub uzyskania dostępu do urządzenia i/lub danych osobowych.

Istnieją różne rodzaje złośliwego oprogramowania, zaprojektowane do robienia różnych rzeczy, takie jak oszustwa phishingowe, które nakłaniają Cię do udostępnienia informacji lub pobrania większej ilości złośliwego oprogramowania, a także ransomware, które zabiera twoje dane jako zakładnika i zmusza cię do zapłacenia okupu, aby je uwolnić.

Jaka jest różnica między wirusem a złośliwym oprogramowaniem?

Podczas gdy wirusy i złośliwe oprogramowanie robią podobne rzeczy, terminy te nie są zamienne. Wirus jest rodzajem złośliwego oprogramowania, ale złośliwe oprogramowanie nie zawsze jest wirusem. Wirus komputerowy to złośliwy ciąg kodu tworzony z zamiarem replikacji i zainfekowania komputera.

Z kolei złośliwe oprogramowanie to termin ogólny używany do opisania niechcianego oprogramowania stworzonego w celu wyrządzenia szkody systemowi za pomocą wirusów, oprogramowania szpiegującego, oprogramowania reklamowego, robaków, trojanów i innych.

Jaka jest różnica między oprogramowaniem antywirusowym a oprogramowaniem antywirusowym?

Antywirus to oprogramowanie stworzone w celu ochrony przed bardzo specyficznym zagrożeniem – wirusami komputerowymi. I choć wiele programów antywirusowych rozszerzyło się, aby oferować ochronę dla różnych innych rodzajów złośliwego oprogramowania, takich jak keyloggery, to nie potrafią zawsze wykrywać każdego zagrożenia lub chronić przed najbardziej zaawansowanymi typami złośliwego oprogramowania w taki sam sposób, w jaki potrafi najlepsze oprogramowanie chroniące przed złośliwym oprogramowaniem.

Jako że oferują one specjalistyczną ochronę przed różnymi zagrożeniami, zobaczysz, dlaczego programy antywirusowe i antymalware uzupełniają się wzajemnie (i dlaczego potrzebujesz obu).

Aby zapewnić pełną ochronę przed wszystkimi rodzajami zagrożeń, musisz zainstalować renomowany program antywirusowy wraz z jednym z najlepszych programów do usuwania złośliwego oprogramowania w celu ochrony przed oprogramowaniem ransomware, spyware, spamem i atakami phishingowymi.

Jak sprawdzić i usunąć infekcje z urządzenia?

Najbardziej oczywiste oznaki infekcji to spowolnienie lub zawieszenie komputera; nagły atak wyskakujących reklam; Twój komputer w niewytłumaczalny sposób dziwnie się zachowuje, np. otwiera pliki i automatyczne wykonuje naciskanie klawiszy bez Twojego udziału; a w Twojej skrzynce nadawczej pojawiają się wiadomości email, których nie wysłałeś.

Na telefonach komórkowych zainfekowanych złośliwym oprogramowaniem można również zauważyć niewytłumaczalny wzrost wykorzystania danych; aplikacje pojawiające się na Twoim urządzeniu, których nie pobrałeś; żywotność baterii szybko się wyczerpuje i pojawiają się niewyjaśnione opłaty na rachunku miesięcznym.

Aby usunąć infekcję, należy uruchomić pełne skanowanie systemu przy jednoczesnym użyciu oprogramowania antywirusowego i anty-malware (różne programy oferują różne typy skanowania złośliwego oprogramowania). Gdy zagrożenia zostaną zidentyfikowane i poddane kwarantannie, usuń je całkowicie. Uruchom ponownie komputer i ponownie uruchom skanowanie. Jeśli będzie czysty to, system został uwolniony z zagrożeń.

Jakie są konsekwencje złośliwego oprogramowania?

Złośliwe oprogramowanie może zepsuć działanie komputera, powodując wyświetlanie reklam wyskakujących, komunikatów o błędach i nagłych awarii systemu. W zależności od rodzaju złośliwego oprogramowania mogą one również zbierać dane osobowe w celu kradzieży tożsamości lub włamać się na konta bankowe w celu kradzieży pieniędzy.

Niektóre z najbardziej złowrogich szkodników to oprogramowanie ransomware, które może zablokować komputer lub zaszyfrować wszystkie pliki. Gdy to się stanie, masz krótki czas, aby zapłacić hakerom pieniądze na okup, zanim odzyskasz wszystkie cenne dane i dane osobowe. Dotyczy to w szczególności osób lub firm pracujących z bardzo wrażliwymi lub niejawnymi dokumentami na swoich maszynach.

Mając to na uwadze, spójrzmy na nasze najlepsze typy do obrony przed takimi złośliwymi atakami:

Jaka jest najlepsza ochrona przed złośliwym oprogramowaniem?

Najlepszym sposobem ochrony przed złośliwym oprogramowaniem jest zainstalowanie potężnego programu antywirusowego. Oto nasze najlepsze typy:

1. TotalAV

TotalAV darmowy program antywirusowy

TotalAV to darmowy program antywirusowy, który oferuje najwyższy poziom bezpieczeństwa dla Twoich urządzeń. Nie tylko to, ale także zwiększa wydajność, dzięki czemu urządzenie jest szybsze i płynniejsze w użyciu.

Czego możesz oczekiwać?

 • Przyjazny dla użytkownika interfejs
 • Szybkie skanowanie
 • Niewielki wpływ na wydajność
 • Godna ochrona przed phishingiem
 • Narzędzia zwiększające wydajność

TotalAV ma kilka świetnych narzędzi do dostrajania, które przyspieszają działanie urządzenia, a także funkcje bezpieczeństwa, które wykraczają poza ochronę przed złośliwym oprogramowaniem. Aby uzyskać bardziej zaawansowane funkcje, będziesz musiał zapłacić za aktualizację.

Odwiedź stronęTotalAV >>>


2. Norton Security

Norton Security to nazwa z reputacją jakości. Oferuje zarówno solidną obronę, jak i wysokiej klasy skuteczną ochronę przed niebezpiecznymi trojanami, adware, spyware i ransomware. Norton zawiera również wspaniałe funkcje bezpieczeństwa, takie jak zapora sieciowa i przydatne narzędzia do czyszczenia systemu, które zapewniają bezpieczne i płynne działanie urządzenia.

Wszystkie te funkcje są dostępne w 30-dniowej bezpłatnej wersji próbnej, dzięki czemu możesz go wypróbować przed zakupem. Ponadto firma oferuje nawet ograniczoną darmową wersję również dla osób, które nie są gotowe na ten wydatek.

Czego możesz oczekiwać?

 • Ochrona w czasie rzeczywistym
 • Zaawansowana ochrona przed szkodliwym oprogramowaniem
 • Ochrona przed phishingiem
 • Zapora ogniowa
 • Narzędzia wydajności systemu
 • 30-dniowa gwarancja zwrotu pieniędzy

Norton ma sprawdzoną reputację jako skuteczny i solidny obrońca przed wirusami i złośliwym oprogramowaniem.


3. Avira Internet Security Suite

Avira Internet Security Suite jest niezwykle popularnym darmowym narzędziem antywirusowym, które doskonale wykrywa i usuwa złośliwe rodzaje złośliwego oprogramowania, w tym oprogramowanie ransomware i trojany.

Chociaż nie jest to oczywisty wybór dla osób znających się na technologii, które wymagają wszechstronnych funkcji lub ochrony przed phishingiem w przeglądarkach innych niż Firefox i Chrome, to świetny wybór dla początkujących lub tych, którzy nie mają czasu ani wiedzy, aby dostosować ustawienia antywirusowe samodzielnie.

Czego możesz oczekiwać?

 • Dobre wyniki wykrywania szkodliwego oprogramowania
 • Narzędzie do usuwania AntiVir, które usuwa już zainfekowane pliki i upewnia się, że wszelkie pliki związane z złośliwym oprogramowaniem są bezpiecznie usuwane
 • Niewielki wpływ na wydajność urządzenia (naprawdę świetny dla laptopów!)
 • Doskonała ochrona przed kradzieżą tożsamości
 • Blokowanie adresów URL w Chrome i Firefox w przypadku witryn zainfekowanych złośliwym oprogramowaniem, złośliwych wyskakujących okienek i denerwujących reklam w czasie rzeczywistym, a także naprawa uszkodzonych plików

Jeśli szukasz niedrogiego rozwiązania antywirusowego, to ten program będzie to dla Ciebie bardzo dobry, ale jeśli potrzebujesz czegoś bardziej wszechstronnego, to najlepsze mogą okazać się dodatki do Aviry lub alternatywny produkt anty-malware.


4. Comodo CyberSecurity Comodo

Dzięki sprawdzonej na skalę przemysłową technologii, Comodo Cybersecurity posiada imponujący zestaw funkcji bezpieczeństwa, w tym program antywirusowy, zaporę ogniową, sandbox, bezpieczną przeglądarkę i bezpieczne portale handlowe.

To, co naprawdę go wyróżnia, to podejście Default Deny (domyślne blokowanie) – unikalna technika obrony firmy Comodo – która oddziela wszystkie przychodzące pliki i aplikacje na trzy kategorie (znane dobre, znane złe i nieznane) i pozwala na uruchamianie nieznanych aplikacji dopiero po ich przeanalizowaniu i potwierdzeniu nieszkodliwości.

Inną godną uwagi cechą jest integracja z analizą złośliwego oprogramowania, która uruchamia kolejne sprawdzenie złośliwej aktywności, zanim jakiekolwiek programy będą mogły uruchomić się na Twoim urządzeniu.

Czego możesz oczekiwać?

 • Silna ochrona przed złośliwym oprogramowaniem, która usuwa trojany, rootkity, spyware, keyloggery i adware
 • Potężny skaner antywirusowy
 • Wykrywanie zagrożeń dnia zerowego dzięki domyślnemu blokowaniu
 • Integracja z analizą złośliwego oprogramowania w chmurze w celu analizy nieznanych procesów w czasie rzeczywistym
 • Natychmiastowa identyfikacja i zatrzymywanie niezaufanych procesów
 • Automatyczne aktualizacje

Jako, że Comodo Cybersecurity jest wyposażony w najwyższej klasy funkcje awaryjnego usuwania szkodliwego oprogramowania , to zdecydowanie polecamy go jako złożony, ale niedrogi produkt zabezpieczający.


5. Avast Internet Security

Avast

Konsekwentnie oceniany przez ekspertów branżowych jako „doskonały” i używany przez 400 milionów użytkowników na całym świecie, Avast Internet Security to wielokrotnie nagradzany i niezwykle lekki pakiet anty-malware, który naprawdę zasługuje na swoją reputację.

Ochrona sieci Web chroni przed złośliwymi adresami URL i pobieraniem plików, skanując wszystkie pliki i załączniki wiadomości e-mail pod kątem złośliwych zagrożeń, zanim zostaną otwarte.

Wykrywa wszelkie złośliwe oprogramowanie, takie jak wirusy, oprogramowanie reklamowe i spyware, i ma niezwykle skuteczną ochronę przed oprogramowaniem typu ransomware – a wszystko to przy minimalnym wpływie na wydajność komputera.

Czego możesz oczekiwać?

 • Potężne narzędzie do usuwanie złośliwego oprogramowania
 • Ochrona przed Ransomware
 • Rozszerzone zabezpieczenie hasłem
 • Ochrona sieci domowej
 • Czyszczenie przeglądarki
 • Bardzo mały wpływ na wydajność

Chociaż darmowa wersja Avasta może być dobrym rozwiązaniem krótkoterminowym, jeśli chcesz szybko oczyścić komputer, wersja płatna z technologią SafeZone jest lepszym rozwiązaniem na dłuższą metę.


Inne często zadawane pytania

Posiadam oprogramowanie antywirusowe, dlaczego potrzebuję także programu anty-malware?

Programy antywirusowe i antymalware są lepsze w różnych sytuacjach. Na przykład program antywirusowy lepiej wykrywa zagrożenia internetowe (robaki, wirusy, trojany, keyloggery), podczas gdy oprogramowanie antymalware może wykryć i usunąć nowe i bardziej zaawansowane typy złośliwego oprogramowania.

Aby uzyskać najlepszą ochronę i możliwość usunięcia wszelkich zagrożeń, które możesz znaleźć, musisz użyć programów antywirusowych i antymalware.

Czy można uruchomić program antywirusowy i program antymalware jednocześnie?

Tak, możesz. Programy antywirusowe uzupełniają oprogramowanie antywirusowe i są z nimi zgodne. W zależności od producenta, powinieneś być w stanie uruchomić je jednocześnie bez żadnych problemów.

Czy antymalware zastępuje program antywirusowy?

Nie, antymalware nie zastępuje twojego programu antywirusowego, ma działać razem z nim w celu osiągnięcia tego samego celu – zapewnienia bezpieczeństwa urządzenia.

Czy jestem w 100 procentach chroniony za pomocą oprogramowania antywirusowego i antymalware?

Ponieważ zagrożenia internetowe stale się ewoluują i zmieniają się, a do tego stają się coraz bardziej wyrafinowane, nie ma gwarancji i nie można obiecać 100-procentowego wykrywania. Jednak korzystając zarówno z programów antywirusowych, jak i antymalware, masz największą szansę na zapewnienie bezpieczeństwa.


Nie popełniaj błędu polegając wyłącznie na antywirusie, aby w pełni chronić swój komputer

Chociaż posiadanie przyzwoitego antywirusa na komputerze jest absolutnym minimum, które możesz zrobić, aby ochronić się przed atakiem, same te produkty nie są wystarczająco solidne, aby wyłapać wszystkie największe zagrożenia ze strony złośliwego oprogramowania.

Aby zapewnić 100% ochronę i usuwanie, musisz także zainstalować jeden z najlepszych programów do usuwania złośliwego oprogramowania polecanych tutaj.

]]>
5 najlepszych programów antywirusowych do ochrony przed keyloggerami https://es.safetydetective.com/blog/ochrona-przed-keyloggerami/ Wed, 15 May 2019 13:27:48 +0000 https://www.safetydetective.com/?p=10296 Jeśli podejrzewasz, że ktoś mógł zdobyć Twoje dane osobowe (pod warunkiem, że nie jest to twoja dziewczyna lub chłopak, znający Twoje hasło na Facebooku), są szanse, że jesteś ofiarą keyloggingu lub złośliwego oprogramowania typu rootkit.

Chociaż jest to całkowicie legalne, gdy używasz go w dobrych celach – na przykład do monitorowania aktywności dzieci w Internecie dla ich własnej ochrony – keyloggowanie może być również wykorzystywane do złych celów – takich jak kradzież danych karty kredytowej lub uzyskanie dostępu do konta Gmail.

Jeśli jesteś tutaj, ponieważ szukasz porządnego antywirusa do ochrony przed keyloggowaniem, zakładamy, że już wiesz wszystko o tym, jak to działa. W takim przypadku przejdź do naszych sugestii dotyczących pięciu najlepszych programów anty-keyloggerowych.

Jednak jeśli szukasz więcej informacji na temat tego, co to jest oprogramowanie szpiegujące i jak możesz temu zapobiec, czytaj dalej.

Szybkie łącza: 5 najlepszych programów antywirusowych dla ochrony przed Keyloggerami:

 1. Co to jest keylogger?
 2. Jak pozbyć się keyloggerów
 3. Jak programy antywirusowe chronią przed keyloggerami?
 4. Pięć najlepszych programów antywirusowych do ochrony keyloggera

Co to jest keylogger?

Keylogger to forma oprogramowania szpiegującego monitorującego aktywność, która rejestruje naciśnięcia klawiszy bez Twojej wiedzy, dzięki czemu hakerzy mogą uzyskać dostęp do danych osobowych, takich jak dane logowania, dane bankowe i dane karty kredytowej, hasła i inne.

Oprogramowanie do keyloggowania jest zwykle instalowane na Twoim komputerze poprzez własne niezamierzone pobieranie, gdy ktoś fizycznie instaluje je na komputerze bez Twojej wiedzy lub za pomocą bardziej złowrogich metod, takich jak ataki hakerskie typu phishing.

Jak pozbyć się keyloggerów

Pozbywanie się keyloggerów może być trudne, ponieważ zostały zaprojektowane tak, aby pozostawały ukryte. Zwykle ukrywają się w pobranych plikach lub linkach, w które klikasz.

I chociaż można je rozpoznać przez znaki takie jak „zamulanie” klawiatury, powolne przeglądanie i ekrany błędów podczas ładowania grafiki (kiedy wiesz, czego szukać), poświęcenie czasu na ręczne sprawdzenie ich obecności jest po prostu niepraktyczne.

Na szczęście, ponieważ keyloggery mogą być wykryte przez sygnature, najlepszą obroną przed tego rodzaju szpiegowaniem jest zainstalowanie antywirusa.

Jak antuwirusy chronią przed keyloggerami?

Współczesne programy antywirusowe łączą metody wykrywania sygnatur i techniki behawioralne w celu kompleksowej ochrony przed programami rejestrującymi naciśnięcia klawiszy i innymi rodzajami szkodliwego oprogramowania typu rootkit.

Stale skanują one komputer i podejmują odpowiednie działania, gdy odnajdą dowody na keyloggery lub inne złośliwe programy. Jeśli chcesz zapobiec kradzieży prywatnych danych przez hakerów, musisz zainstalować niezawodny program antywirusowy.

5 najlepszych programów antywirusowych dla ochrony przed Keyloggerami

Jakie są najlepsze narzędzia do przechwytywania keyloggerów, zanim zostaną zainstalowane w złośliwy sposób? Oto nasze najlepsze typy:

1. Bitdefender AntivirusBitdefender - zobacz nasze opinie użytkowników

Przez pięć lat z rzędu Bitdefender (zobacz opinie użytkowników) zdobywał najlepszy wskaźnik wykrywalności szkodliwego oprogramowania w branży. Mówi się, że wykrywa nawet najnowsze zagrożenia w czasie poniżej trzech sekund. Zaufane przez ponad 500 milionów użytkowników oprogramowania antywirusowego na całym świecie, te wyjątkowe oceny są wynikiem ciągłych innowacji i najnowszej technologii.

Czego możesz oczekiwać?

 • Zaawansowane techniki sztucznej inteligencji, które przewidują, wykrywają i natychmiast blokują keyloggowanie i inne złośliwe oprogramowanie, w tym zagrożenia zero-day (nieznane)
 • Niewielki wpływ na wydajność – nie spowalnia działania urządzenia
 • Ciągłe monitorowanie keyloggerów – każdy plik, adres URL i załącznik jest skanowany, zanim będzie mógł zostać użyty lub pobrany na komputerze

Zobacz oferty Bitdefender>>>


2. AVG Antivirus AVG - zobacz nasze opinie użytkowników

Dzięki AVG Antivirus (zobacz opinie użytkowników) otrzymujesz wiele warstw ochrony, które uniemożliwiają keyloggerowi dostęp do Twojego komputera. W przypadku wykrycia podejrzanego złośliwego oprogramowania program antywirusowy zablokuje witrynę lub wymaże cały plik przed zakończeniem pobierania i poddaniem kwarantannie złośliwego oprogramowania zanim się osadzi.

Czego możesz oczekiwać?

 • Wielowarstwowa ochrona, która blokuje wszystkie zainfekowane złośliwym oprogramowaniem adresy URL i sprawdza pobieranie złośliwego oprogramowania
 • Zatrzymuje keyloggery, zanim trafią na Twoje urządzenie
 • Niewielki wpływ na wydajność – nie spowalnia komputera
 • Skanuje przed zezwoleniem na wykonanie dowolnego pliku, dodając kolejną warstwę ochrony do już solidnej obrony

Zobacz oferty AVG >>>


3. Avast Pro Antivirus Avast - zobacz nasze opinie użytkowników

Avast Pro Antivirus (patrz opinie użytkowników) to bardzo potężny pakiet antywirusowy wyposażony w dodatkowe funkcje ochrony informacji, takie jak menedżer haseł.

Zdobył zaufanie ponad 400 milionów użytkowników na całym świecie, filtruje i skanuje, aby zapobiec przejęciu komputera przez keyloggery. Niebezpieczne linki zostają wyróżnione w wynikach wyszukiwania, podejrzane pliki są blokowane, a wszystkie pliki są stale skanowane pod kątem zagrożeń.

Czego możesz oczekiwać?

 • Doskonała ochrona przed złośliwym oprogramowaniem dzięki doskonałym dodatkom, takim jak wszechstronny menedżer haseł
 • Ochrona przed wirusami w czasie rzeczywistym
 • Zaawansowane filtrowanie adresów URL blokuje złośliwe adresy URL
 • Bezpieczna przeglądarka SafeZone dla bankowości i innych działań, w których keyloggery nie mogą przechwycić Twoich danych logowania

Zobacz oferty Avast >>>


4. G Data Antivirus G Data - zobacz nasze opinie użytkowników

G Data Antivirus (patrz opinie użytkowników) oferuje ochronę przed exploitami, oprogramowanie anty-ransomware i bezpieczną przeglądarkę. Jest dostępy już od ponad 30 lat i opiera się na wielu technologiach, aby chronić Cię przed złośliwym oprogramowaniem.

Chociaż posiada własny silnik wykrywania szkodliwego oprogramowania o dużej mocy, zapewnia dodatkową zaletę opartej na chmurze warstwy zabezpieczeń, która chroni Cię jeszcze bardziej. Chociaż antywirus G Data może nie być tak bogaty w funkcje, jak jego konkurenci, to jego możliwości wykrywania szkodliwego oprogramowania są doskonałe.

Czego możesz oczekiwać?

 • Wielowarstwowe dokładne wykrywanie wirusów i złośliwego oprogramowania
 • Ochrona zaufanego keyloggera
 • Ochrona przed oprogramowaniem ransomware
 • Doskonałe filtrowanie adresów URL
 • Bezpieczna przeglądarka dla bankowości

Zobacz oferty G Data >>>


5. Kaspersky Internet Security Kaspersky - zobacz nasze opinie użytkowników

Kaspersky Internet Security (patrz opinie użytkowników) jest jednym z najskuteczniejszych pakietów antywirusowych na rynku, z doskonałymi wynikami wykrywania złośliwego oprogramowania na całym świecie. Jednak to, co robi szczególnie dobrze, to ochrona przed keyloggerami za pomocą poręcznych narzędzi, takich jak bezpieczna przeglądarka czy wirtualna klawiatura, dzięki czemu hakerzy nie mogą rejestrować żadnych Twoich poufnych danych.

Czego możesz oczekiwać?

 • Doskonałe wykrywanie szkodliwego oprogramowania
 • Ochrona kamer internetowych
 • Przeglądarka Safe Money dla bankowości
 • Wirtualna klawiatura chroniąca przed keyloggerami

Zobacz oferty Kaspersky >>>


Mimo iż możesz ręcznie usunąć zagrożenia z komputera, jest to czasochłonne. Posiadanie dobrego antywirusa jest znacznie skuteczniejszym podejściem

Jeśli znasz swój komputer i jego standardowe procesy, to jest to wystarczające do rozróżnienia między tym, co autentyczne, a tym, co niebezpieczne, i możesz czuć się na tyle pewny siebie, aby uchronić się przed keyloggerami – pod warunkiem, że będziesz sprawdzał je wystarczająco często, by wyłapać je na czas.

Dla tych, którzy tego nie robią lub którzy nie mają czasu na ciągłe sprawdzanie, program antywirusowy jest łatwym i niedrogim sposobem na uniknięcie keyloggerów. Nie wiesz, do kogo się udać? Wypróbowaliśmy i przetestowaliśmy na rynku 47 programów antywirusowych, z podziałem na budżet, opinie użytkowników i tym, czy posiadają zaporę ogniową, czy nie. Sprawdź naszą czołową dziesiątkę.

]]>
Co to jest oprogramowanie szpiegujące? Przewodnik po bezpiecznej obronie https://pl.safetydetective.com/blog/co-to-jest-oprogramowanie-szpiegujace/ Wed, 15 May 2019 13:20:26 +0000 https://www.safetydetective.com/?p=10293 Spyware to niechciane oprogramowanie, które trafia na Twój komputer, gdy często nawet nie zdajesz sobie z tego sprawy, aby śledzić, monitorować i uzyskiwać informacje osobiste.

Infekcje te można zintegrować z systemem operacyjnym, aby monitorować naciśnięcia klawiszy, edytować ustawienia i zmniejszać wydajność urządzenia, dzięki czemu może przechwytywać poufne dane, takie jak dane logowania, adres e-mail i historia przeglądania oraz dane karty kredytowej.

Badania pokazują, że prawie 90% komputerów domowych w Stanach Zjednoczonych zaraziło się infekcją spyware. W większości przypadków może to być tylko irytujące. Ale w innych przypadkach skutki infekcji spyware mogą być katastrofalne, powodując duże obciążenia finansowe i długotrwały stres.

Jak więc identyfikować, zapobiegać i chronić się przed oprogramowaniem szpiegującym? Czytaj dalej, aby się dowiedzieć…

Twój szybki przewodnik po programach szpiegujących

 1. Co to jest oprogramowanie szpiegujące? Legalne vs nielegalne
 2. Dostrzeganie infekcji
 3. Jak zaraża się programami szpiegującymi?
 4. Jak zapobiegać programom szpiegującym
 5. Jak usunąć programy szpiegujące
 6. Najlepszy program antywirusowy chroniący przed programami szpiegującymi

Co to jest oprogramowanie szpiegujące?

Oprogramowanie szpiegujące to rodzaj infekcji komputerowej, która umożliwia hakerom dostęp do danych osobowych. Może atakować komputery PC, komputery Mac, urządzenia z systemem iOS i Android. Oprogramowanie tego rodzaju ma wiele zastosowań, z których niektóre są legalne, takie jak:

 • Monitorowanie komputerów firmowych, aby upewnić się, że nikt nie rozpowszechnia poufnych informacji
 • Śledzenie danych użytkownika za pomocą ukierunkowanej reklamy
 • Oprogramowanie do kontroli rodzicielskiej śledzące aktywność dzieci w Internecie
 • Pliki cookie witryny w celu dostosowania sposobu korzystania z przeglądarki

Niestety, co najmniej 40% programów szpiegujących należy do bardziej złośliwej kategorii. Przestępcy regularnie wykorzystują je do kradzieży danych osobowych od swoich ofiar w celu uzyskania korzyści finansowych. Typowa aktywność oprogramowania szpiegującego obejmuje:

 • Zdobywanie danych bankowych w celu uzyskania bezpośredniego dostępu do Twoich pieniędzy
 • Przechwytywanie danych osobowych, takich jak kontakty, hasła i aktywność internetowa
 • Zbieranie wystarczającej ilości danych osobowych w celu kradzieży tożsamości
 • Rejestrowanie zwyczajów przeglądania, aby wysyłać Ci spersonalizowane reklamy

Znane jest nawet oprogramowanie szpiegujące do nagrywania wiadomości błyskawicznych i rozmów przez Skype, przejęcia kamery internetowej, instalowania keyloggerów i robienia zdjęć i filmów.

Dostrzeżenie infekcji

Oprogramowanie szpiegujące może być szczególnie trudne do wykrycia, ponieważ może zmienić ustawienia zabezpieczeń, aby uniknąć wykrycia. Zwracaj uwagę na następujące czerwone alarmy, które mogą sygnalizować infekcję:

 • Reklamy pop-up pojawiają się nagle na całym komputerze
 • Znacznie wolniejsza prędkość urządzenia
 • Komputer zaczyna zamarzać lub ulegać awarii więcej niż normalnie
 • Występuje drastyczny wzrost wykorzystania procesora
 • Zmienia się domyślna strona przeglądarki i przekierowuje do innej witryny
 • Oprogramowanie antywirusowe lub zabezpieczające zaczyna działać nieprawidłowo
 • Wzrost automatycznych przekierowań w trybie online

Chociaż każdy z tych czynników indywidualnie nie może oznaczać niczego zbyt poważnego, pojawienie się kilku z nich jest jasnym znakiem problemu.

Jak możesz zostać zainfekowany oprogramowaniem szpiegującym?

Programy szpiegujące mogą dotrzeć na komputer za pośrednictwem wielu kanałów. Najczęstszym źródłem jest jednak tzw. piggybacking programów szpiegujących – ogólnie rzecz biorąc występuje on gdy program potajemnie instaluje się obok innego (często bardziej zaufanego) programu, który wybrałeś do pobrania.

Wszyscy jesteśmy winni pobierania darmowych gier lub aplikacji, które wykonują dla nas drobne zadania online. Ale jeśli nie zostaną one poprawnie sprawdzone i ocenione, to może to spowodować infekcję.

Inne sposoby na zainfekowanie się programami szpiegującymi to:

 • Klikanie zainfekowanych reklam lub wyskakujących okienek
 • Odwiedzanie zainfekowanych stron internetowych lub domen
 • Pobieranie oprogramowania z niepewnych źródeł
 • Otwieranie załączników wiadomości e-mail od nieznanych nadawców
 • Pobieranie multimediów z platform torrentowych

Jak zapobiegać programom szpiegującym

Ponieważ charakter złośliwego oprogramowania stale ewoluuje, to nie ma niezawodnej taktyki, która zapewni Ci bezpieczeństwo na wieczność. Najlepszą obroną przed oprogramowaniem szpiegującym jest oczywiście przede wszystkim nie pobieranie go. Musisz więc zmienić wiele swoich osobistych nawyków i być bardziej czujnym na temat tego, co klikasz w Internecie.

Postępuj zgodnie z tymi zasadami, aby zmniejszyć ryzyko ataku spyware:

Skorzystaj z pakietu antywirusowego z narzędziem anty-spyware

Jeśli korzystasz z dobrego programu antywirusowego, będziesz już o krok do przodu. Przyzwoity pakiet zabezpieczeń z dedykowanym narzędziem antyszpiegowskim zatrzyma program szpiegujący, zanim zostanie zainstalowany na komputerze.

Zdecyduj się na program antywirusowy, który zapewnia monitorowanie w czasie rzeczywistym, określone funkcje wykrywania i usuwania programów szpiegujących oraz upewnij się, że jest regularnie aktualizowany w celu zwalczania najnowszych zagrożeń związanych z oprogramowaniem szpiegującym.

Chociaż lepiej jest wyprzedzać programy szpiegujące i unikać katastrof, czasami dochodzi do infekcji. Nie panikuj – można to łatwo rozwiązać, jeśli będziesz działać szybko; w tym miejscu przydatny jest program antywirusowy! Zobacz nasze wybory najlepszych antywirusów na rynku.

Nigdy nie klikaj niechcianych reklam

Ogromny odsetek reklam internetowych zawiera oprogramowanie szpiegujące. Unikaj klikania, aby zmniejszyć ryzyko infekcji. Jeśli widzisz coś, co Cię interesuje, poszukaj produktu/marki i kup go bezpośrednio na oficjalnej lub renomowanej stronie.

Przeczytaj recenzje przed pobraniem oprogramowania

Zbadaj dokładnie wszystkie aplikacje, które Cię interesują, zanim je pobierzesz i, jeśli to możliwe, pobieraj je tylko z oficjalnej strony. Większość zaufanych produktów będzie zawierała recenzje, więc zawsze sprawdzaj je najpierw, aby upewnić się, że masz do czynienia z produktem godnym zaufania.

Dostosuj ustawienia zabezpieczeń przeglądarki

Przeglądarki zawierają szereg ustawień zabezpieczeń, które umożliwiają Ci określenie sposobów korzystania z danych. Możesz całkowicie zatrzymać pliki cookie, autoryzować je dla określonych witryn lub ustawić uprawnienia do udostępniania tylko niektórych informacji. Regularnie monitoruj ustawienia zabezpieczeń, aby być świadomym wszelkich zmian.

Przeglądaj z głową

Nigdy nie otwieraj załącznika lub wiadomości e-mail od osoby, której nie znasz; jeśli zobaczysz podejrzany link od znajomego, potwierdź, że faktycznie pochodzi z niego, zanim go klikniesz. Wszelkie wyskakujące okienka twierdzące, że wygrałeś 1 000 000 USD lub iPada nigdy nie powinny budzić zaufania.

Unikaj przypadkowego klikania wyskakujących okienek podczas ich zamykania

Wiele zainfekowanych reklam celowo utrudnia ich zamknięcie. Mogą użyć fałszywego “X” w swoim projekcie, co skłania do kliknięcia zamiast zamykania.
Bądź ostrożny przy wyłączaniu wyskakujących okien, by uniknąć przypadkowego otwarcia linku. Zamiast tego naciśnij Alt + F4 lub ostrożnie wybierz odpowiedni “X” w rogu wyskakującego alertu w celu zamknięcia okna.

Skorzystaj z firewalla

Zapory ogniowe filtrują sieć i stanowią doskonałą obronę przed blokowaniem ryzykownych stron internetowych, co utrudnia programom szpiegującym dostęp do komputera. Spójrz na te programy antywirusowe, które są wyposażone w ochroną firewall.

Edukuj swoją rodzinę o zagrożeniach

Jeśli masz małe dzieci, ważne jest, aby rozumieli zagrożenia związane z oprogramowaniem szpiegującym. W badaniach ankietowych 69% komputerów w domach z dziećmi poniżej 18 roku życia miało oprogramowanie szpiegujące. Młodzi ludzie są mniej świadomi ryzyka, więc naucz się, jak wykrywać podejrzane linki.

Jak usunąć spyware

Jeśli podejrzewasz, że zostałeś zainfekowany przez oprogramowanie szpiegujące, pierwszym krokiem jest wyłączenie połączenia internetowego. Zakażenie polega na wysyłaniu danych z powrotem przez sieć, co natychmiast zatrzymuje proces. Po wykonaniu tej czynności masz dwie opcje:

Usuń go za pomocą oprogramowania

 • Użyj najwyższej jakości antywirusa, aby wykonać pełne skanowanie systemu
 • Jeśli już wiesz, gdzie znajduje się infekcja, możesz wybrać niestandardowe skanowanie, aby skierować się na określony obszar
 • Po zidentyfikowaniu problemu użyj narzędzia antyszpiegowskiego, aby automatycznie poddać je kwarantannie i usunąć złośliwe oprogramowanie

Usuń go ręcznie

Jeśli znasz źródło problemu, możesz usunąć go ręcznie. Otwórz menu aplikacji, aby wyświetlić wszystkie aktywne programy. Zidentyfikuj aplikację, która powoduje problem, kliknij prawym przyciskiem myszy i wybierz opcję „odinstaluj” i „usuń” program.

Pamiętaj, że ręczne usuwanie wiąże się z ryzykiem. Jeśli wybierzesz zły program, taki jak program systemu operacyjnego, możesz uniemożliwić działanie komputera. Zawsze wybieraj opcję ukrywania programów systemowych i wyszukaj nazwę online przed całkowitym usunięciem.

Najlepszy program antywirusowy chroniący przed programami szpiegującymi

Antywirus to świetny sposób na powstrzymanie oprogramowania szpiegującego przed przejęciem komputera i kradzieżą informacji. Chociaż nawet darmowe rozwiązanie zabezpieczające jest lepsze niż nic, najlepiej wybrać taki, który zapewnia monitorowanie w czasie rzeczywistym, specyficzne wykrywanie i opcje usuwania programów szpiegujących, aby mieć pewność, że jesteś w 100% chroniony.

Szukasz dobrego rozwiązania antywirusowego, które chroni Cię przed oprogramowaniem szpiegującym, reklamowym i innym złośliwym oprogramowaniem? Nasi eksperci przetestowali 47 antywirusów dostępnych na rynku. Sprawdź nasze 10 najlepszych zaleceń.

Zapobiegaj programom szpiegującym i chroń swoje dane

Jak już wspomnieliśmy powyżej, najlepsza ochrona przed programami szpiegującymi to nie pozwolić na to, aby w ogóle trafiło na urządzenie. Ale dość często jest już za późno na zapobieganie i zamiast tego musisz skupić się na usunięciu zagrożenia z komputera ręcznie lub za pomocą oprogramowania.

Tak czy inaczej, teraz, gdy zdajesz sobie sprawę z zagrożeń związanych z oprogramowaniem szpiegującym, rozwiązanie jest takie samo: wykonaj następujące kroki, aby zapobiec infekcji w przyszłości, a jeśli jesteś zarażony, usuń go szybko i skutecznie, korzystając z dobrego rozwiązania zabezpieczającego.

]]>
Słownik antywirusowy: objaśnienie terminów technicznych https://pl.safetydetective.com/blog/slownik-antywirusowy/ Wed, 15 May 2019 13:03:00 +0000 https://www.safetydetective.com/?p=10290 Szukasz właściwego programu antywirusowego, ale nie masz pojęcia, co to za terminologia lub co oznacza hakerski żargon? Jak możesz zdecydować, czy potrzebujesz wykrywania heurystycznego, czy ochrony w czasie rzeczywistym, czy ochrony przed phishingiem lub złośliwym oprogramowaniem, jeśli nie znasz różnic pomiędzy nimi?

Pozwól, aby nasi eksperci od cyberbezpieczeństwa zdefiniowali całą ważną terminologię, aby stały się bardziej sensowne, bez względu na to, czy jesteś amatorem szukającym podstawowego podziału, czy profesjonalistą potrzebującym skróconej listy odnośników.

GLOSARIUSZ

Adware

Każdy rodzaj programu, którego głównym celem jest wyświetlanie niechcianych reklam w postaci wyskakujących okienek lub banerów. Twórcy zarabiają pieniądze, gdy użytkownik je kliknie (płatność za kliknięcie).

Reklamy mają zwykle negatywny wpływ na wydajność komputera, spowalniają go, przekierowują na inną witrynę lub zmieniają domyślną przeglądarkę. Niektóre adware mogą również zawierać groźniejsze zagrożenia, takie jak spyware .

Android

Android to system operacyjny dla urządzeń mobilnych opracowany przez Google. Opiera się na zoptymalizowanej pod kątem telefonów wersji jądra systemu Linux.

Antivirus – Antywirus

Program, który skanuje napędy dysków i/lub programy komputera w poszukiwaniu wirusów. Programy te zazwyczaj poddają kwarantannie i usuwają wszelkie znalezione zagrożenia. Zobacz 10 najlepszych programów antywirusowych na rynku.

Najlepsze antywirusy

Background Processes – Procesy w tle

Zadania, które komputer obsługuje w tle, ale które mogą być niewidoczne dla użytkownika. W przypadku aplikacji mobilnych narzędzia do czyszczenia często obiecują wymusić ich zatrzymanie, aby poprawić żywotność baterii i obniżyć temperaturę procesora. Natomiast programy, które są „otwarte” i widoczne, działają na tak zwanym pierwszym planie.

Basic Input/Output System (BIOS) – Podstawowy system wejścia/wyjścia

Podstawowy system wejścia/wyjścia (BIOS) to pierwsze oprogramowanie uruchamiane na komputerze, które służy jako interfejs między płytą główną a systemem operacyjnym. Instruuje on komputer, jak wykonywać określone zadania, takie jak uruchamianie, i pozwala skonfigurować sprzęt, taki jak dysk twardy, klawiatura, mysz i drukarka.

Coraz częściej wirusy są kierowane na programy BIOS-u, więc wielu producentów zapewnia teraz ochronę przed nimi. BIOS zostanie zastąpiony przez bardziej nowoczesną formę oprogramowania rozruchowego znanego jako UEFI (Unified Extensible Firmware Interface).

Blacklist – Czarna lista

To narzędzie do kontroli rodzicielskiej umożliwia użytkownikom tworzenie listy adresów URL lub adresów IP, które program zablokuje. Zwykle jest to używane, gdy witryna nie będzie już blokowana przez filtrowanie oparte na kategoriach. Filtry spamu zazwyczaj używają czarnych list do odrzucania określonych adresów e-mail i treści wiadomości.

Brute Force Attack – Atak Brute Force

Stosunkowo nieskomplikowany cyberatak, w którym programy automatycznie generują i próbują uzyskać dostęp do witryny lub serwera w każdy możliwy sposób. Spróbuje każdej kombinacji alfanumerycznej, by odgadnąć hasło lub zalogować się, dopóki nie wejdzie, podobnie jak armia atakująca obronę fortu.

Cache – Pamięć podręczna

Tymczasowe zasoby, które witryny internetowe przechowują na Twoim komputerze, aby ich witryny ładowały się szybciej w przyszłości, są przechowywane w pamięci podręcznej komputera. W przeciwieństwie do plików cookie, zazwyczaj nie są to zasoby specyficzne dla użytkownika, ale raczej elementy techniczne, takie jak obrazy, które określają sposób wyświetlania stron internetowych.

Cookies – Pliki cookie

Pliki cookie to pliki lub wiadomości, które przeglądarki internetowe umieszczają na Twoim komputerze, aby pomóc Ci zidentyfikować Cię podczas następnej wizyty. Poprawiają one wrażenia podczas przeglądania, umożliwiając wyświetlanie często odwiedzanej strony internetowej bez konieczności każdorazowego logowania.

Distributed Denial of Services (DDoS) – Rozproszona odmowa usług

Ataki DDoS atakują pojedyncze zasoby sieciowe z wielu komputerów jednocześnie. Są one często używane do sabotowania dużych serwerów przedsiębiorstwa w taki sam sposób, w jaki działa rzeczywisty korek drogowy: zapycha on autostradę, uniemożliwiając regularne dotarcie samochodów do miejsca docelowego na czas.

Ponieważ zablokowanie pojedynczego adresu IP nie zatrzyma ataku, często trudno jest się przed nim bronić.

European Institute of Computer Antivirus Research (EICAR) – Europejski Instytut Badań Antywirusowych Komputerów

Europejski Instytut Badań nad Antywirusami Komputerowymi (EICAR) tworzy standardowy plik testowy antywirusa, który może być używany do testowania skuteczności narzędzia antywirusowego dla komputerów stacjonarnych – bez wprowadzania ryzyka prawdziwego wirusa do systemu.

Encryption – Szyfrowanie

Szyfrowanie to proces przekształcania czytelnych informacji w kod, dzięki czemu można go odczytać tylko poprzez przekazanie pliku lub danych za pomocą klucza deszyfrowania. Służy do zabezpieczenia wszelkiego rodzaju informacji, od plików po połączenia internetowe, aby zapobiec nieautoryzowanemu dostępowi.

Endpoint – Punkt końcowy

Jest to dowolne urządzenie z dostępem do Internetu podłączone przez sieć TCP/IP. Termin ten może być używany do definiowania komputerów stacjonarnych, smartfonów, laptopów, drukarek sieciowych i terminali w punktach sprzedaży (POS). Termin ten często występuje w środowisku przedsiębiorstwa, gdzie duża liczba „punktów końcowych” może wymagać centralnie zarządzanej ochrony antywirusowej.

False Positive – Fałszywe pozytywne wykrycia

Dzieje się tak, gdy oprogramowanie antywirusowe błędnie twierdzi, że bezpieczny plik lub legalny program jest wirusem. Może się tak zdarzyć, ponieważ próbki kodu ze znanych wirusów są często obecne w nieszkodliwych programach.

Firewall

Zapora uniemożliwia komputerom spoza sieci lokalnej uzyskanie nieautoryzowanego dostępu do komputerów „w obrębie” sieci. Zarówno Mac, jak i Windows mają wbudowane zapory ogniowe, a wiele narzędzi antywirusowych zawiera własny składnik zapory.

Heuristic-Based Scanning – Skanowanie heurystyczne

Skanowanie oparte na heurystyce monitoruje polecenia programu, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia systemu. Jest to również określane jako skanowanie „oparte na zachowaniu”.

Internet Protocol (IP) Address – Adres IP (Internet Protocol)

Adres IP jest unikalnym identyfikatorem numerycznym przypisanym do urządzenia podłączonego do Internetu. Ponieważ systemy geolokalizacyjne często mapują adresy IP na lokalizacje geograficzne, użytkownicy często korzystają z wirtualnych sieci prywatnych (VPN), aby przekierowywać ruch przez różne serwery w celu zmiany publicznych adresów IP użytkowników.

iOS

System operacyjny Apple dla urządzeń mobilnych. Jest to domyślny system operacyjny używany na urządzeniach takich jak iPhone, iPad i iPod Touch.

Internet Protocol (IP) – Protokół internetowy

Protokół internetowy (IP) jest głównym narzędziem komunikacyjnym, które dostarcza informacje między źródłem a miejscem docelowym. Jest to zasadniczo zestaw reguł, które określają format danych przesyłanych przez Internet lub inną sieć.

Internet Service Provider (ISP) – Dostawca usług internetowych

Dostawca usług internetowych (ISP) to firma, która zapewnia klientom łączność internetową. Przykładowi dostawcy usług internetowych to m. in. ComCast, Brightcast lub AT&T.

Kernel – Jądro

Rdzeń systemu operacyjnego, który kontroluje wszystkie komponenty podłączone do komputera. Zarządza również niskopoziomowymi operacjami systemowymi, w tym przydzielaniem pamięci systemowej (RAM) i zasobów procesora.

Keyloggery - najlepszy program antywirusowy do trzymania ich na dystans

Keylogger

Keyloggery rejestrują każde naciśnięcie klawisza, które użytkownik wykonuje niezależnie od tego, czy klawisze są naciskane na fizycznych czy wirtualnych klawiaturach na smartfonie.

Ponieważ pełne historie naciśnięć klawiszy zazwyczaj zawierają nazwy użytkowników, hasła i komunikaty, keyloggery mogą być wykorzystywane przez przestępców do kradzieży informacji osobistych lub w gorszych przypadkach, do kradzieży tożsamości. Ochrona przed Keyloggerami jest ważnym elementem każdego antywirusa z ochroną przed phishingiem.

Linux

Rodzina systemów operacyjnych zbudowanych na jądrze systemu Linux. System operacyjny jest darmowy i open-source i istnieje wiele jego wariantów (zwanych „dystrybucjami”); najpopularniejszym z nich jest Ubuntu. Chociaż jest to główny wybór systemu operacyjnego dla serwerów, Linux ma najmniejszy udział w rynku spośród głównych systemów operacyjnych dla komputerów stacjonarnych.

Local Area Network (LAN) – Sieć lokalna

LAN to sieć połączonych urządzeń IP. Może obejmować zarówno komputery, takie jak komputery stacjonarne i laptopy, jak i interfejsy inne niż ludzkie, takie jak drukarki.

MacOS

Obecny domyślny system operacyjny Apple dla rodziny produktów Mac, w tymdla komputerów stacjonarnych i laptopów MacBook.

Malware – Złośliwe oprogramowanie

Złośliwe oprogramowanie odnosi się do dowolnego oprogramowania stworzonego z zamiarem wyrządzenia szkody. Może obejmować tradycyjne wirusy, a także nowsze formy złośliwego oprogramowania, takie jak adware, spyware, robaki i trojany.

Man-in-the-Middle Attack – Atak typu man-in-the-middle

Strategia hakerska, w której atakujący potajemnie dostarcza informacje między dwiema stronami, które błędnie uważają, że mają bezpośredni kontakt. Na przykład phisher może utworzyć replikę Facebooka w sieci lokalnej, żeby użytkownicy zalogowali się zanim ich dane osobowe zostaną skradzione.

On-Demand Scanning – Skanowanie na żądanie

Skanowanie antivirus, które użytkownik ręcznie zainicjował. Można ją porównać do automatycznego, zaplanowanego skanowania lub ochrony w czasie rzeczywistym, która działa nieprzerwanie.

Peer to Peer (P2P)

Sieci peer to peer umożliwiają podłączonym komputerom współdzielenie zasobów w celu przyspieszenia transmisji dużych plików. Ponieważ są one często używane do nielegalnego udostępniania treści, takich jak pirackie filmy i oprogramowanie, wiele dostawców usług internetowych blokuje ich ruch.

Packet Sniffing – Sniffing pakietów

Strategia hakerska, w której atakujący przechwytują pakiety informacji przesyłanych przez sieć lub zawsze, gdy niezaszyfrowana komunikacja (taka jak wiadomości tekstowe) zostanie pomyślnie przechwycona i sprawdzona.

Jak chronić komputer przed atakami typu phishing

Phishing

Oszustwo, w ramach którego osoba atakująca kontaktuje się z ofiarą za pomocą nośnika elektronicznego (zwykle poczty elektronicznej) i oszukuje ofiarę, podając poufne informacje, takie jak dane logowania, udając, że ma wiarygodną prośbę.

Ports – Porty

Port sieciowy to numer identyfikujący jedną stronę połączenia między dwoma komputerami. Porty pomagają komputerom określić, która aplikacja lub proces wysyła i odbiera ruch internetowy. Ograniczanie otwartych portów, aby zapobiec nieautoryzowanemu dostępowi do sieci, jest ważną funkcją zapór ogniowych.

Port Scanners – Skanery portów

Skanery portów automatycznie skanują sieci w poszukiwaniu otwartych (aktywnych) lub nasłuchujących portów. Mogą być używane do legalnych celów przez administratorów sieci lub przez napastników, którzy szukają podatnych na atak komputerów.

Potentially Unwanted Application or Program (PUA lub PUP) – Potencjalnie niechciana aplikacja lub program

Programy, których użytkownicy nie chcą mieć w swoich systemach i które mogły zostać w podstępny sposób pobrane. Ponieważ PUP są często programami szpiegującymi lub reklamowymi, wiele programów zapobiegających złośliwemu oprogramowaniu skanuje je i prosi użytkowników o ich usunięcie, jeśli zostaną znalezione.

Proxy

Serwer pośredniczący, który przekazuje żądania połączeń i informacje między użytkownikami komputerów a serwerami, do których próbują uzyskać dostęp. W przeciwieństwie do sieci VPN nie przesyłają ruchu przez bezpieczny, zaszyfrowany tunel. Podobnie jak VPN, można je stosować, aby uniknąć ograniczeń geolokalizacji.

Random Access Memory (RAM) – Pamięć o dostępie swobodnym

Pamięć o dostępie swobodnym (RAM) zapewnia najszybsze prędkości odczytu/zapisu dowolnego nośnika sprzętowego. Jest to główny zasób pamięci komputera i w przeciwieństwie do dysków twardych (HDD) lub dysków półprzewodnikowych (SSD), jego zawartość jest usuwana po wyłączeniu komputera.

Ransomware

Forma złośliwego oprogramowania, która przejmuje komputer użytkownika przed zażądaniem zapłaty za jego automatyczne usunięcie. Ransomware zazwyczaj wymaga płatności za pomocą kryptowaluty, takiej jak Bitcoin, która pozwala cyberprzestępcy działać anonimowo.

Real-Time Scanning – Skanowanie w czasie rzeczywistym

Cały czas sprawdza pliki w systemie operacyjnym, gdy są one dostępne. W przeciwieństwie do skanowania na żądanie, natychmiast wykrywa i poddaje kwarantannie wirusy w momencie, w którym na nie natrafi. W urządzeniach mobilnych antywirusowych skanują one nowo pobrane aplikacje, gdy tylko rozpoczną proces instalacji.

Rootkit

Tajne programy komputerowe, które zapewniają ciągły dostęp do przestępców, którzy je obsługują. Podwyższone uprawnienia zapewniają kontrolę administracyjną nad systemem operacyjnym, więc hakerzy mogą ukryć istnienie innego szkodliwego oprogramowania działającego w tandemie na tym samym systemie.

Router

Zapewnia łączność bezprzewodową i przewodową (Ethernet/RJ45) z siecią lokalną. Zwykle zezwalają wszystkim urządzeniom w sieci lokalnej na łączenie się z Internetem i egzekwowanie podstawowych zasad zapory ogniowej w celu regulacji dostępu z zewnątrz.

Sandbox

Środowisko testowe oddzielone od głównego systemu operacyjnego, często za pomocą wirtualizacji. Umożliwia programom antywirusowym bezpieczne otwieranie, testowanie i poddawanie kwarantannie potencjalnych wirusów bez ryzyka uszkodzenia komputera użytkownika.

Sector Viruses – Wirusy sektorowe

Wirusy atakujące sektory rozruchowe systemów operacyjnych (oprogramowanie układowe używane do ładowania systemu operacyjnego). Oprogramowanie układowe rozruchu to zazwyczaj BIOS lub jego następca, UEFI.

Signature-Based Scanning – Skanowanie oparte na sygnaturach

Wykrywa wirusy i złośliwe oprogramowanie na podstawie znanych fragmentów kodu, często nazywanych „definicjami”. Silniki skanujące oparte na sygnaturach mogą być uzupełniane przez narzędzia heurystyczne, które do wykrywania zagrożeń polegają na rozpoznawaniu wzorców.

Social Engineering

Próby wykorzystania ludzkich zachowań do cyberprzestępczości, takie jak pozostawienie zainfekowanego wirusem dysku USB, który ofiara prawdopodobnie znajdzie i włoży go do komputera docelowego lub wysłanie wiadomości e-mail zawierającej szkodliwy link, który rzekomo zawiera zdjęcia ofiar.

Antywirus do ochrony przed spyware

Spyware

Rodzaj złośliwego oprogramowania, które potajemnie nagrywa użytkownika i przekazuje informacje cyberprzestępcom. Oprogramowanie szpiegujące może przechwytywać mikrofony, kamery internetowe i klawiatury w celu zdobycia potencjalnie przydatnych informacji. Wiele narzędzi zabezpieczeń internetowych zapewnia ochronę przed programami szpiegującymi.

Trojans – Trojany

Rodzaj złośliwego oprogramowania, które udaje legalne oprogramowanie. Obejmuje to fałszywe oprogramowanie antywirusowe lub programy, które stanowią narzędzia do wykrywania, ale w rzeczywistości są złośliwym oprogramowaniem.

Uniform Resource Locator (URL) – Jednolity wskaźnik zasobu

Jednolity wskaźnik zasobu (URL), zwykle nazywany „adresem internetowym”, to alfanumeryczna nazwa domeny, która ułatwia użytkownikom dostęp do określonej witryny.

Virus – Wirus

Rodzaj złośliwego oprogramowania, które może się replikować i rozprzestrzeniać na inne komputery. Jego działanie opiera się na programie komputerowym. Zdecydowana większość wirusów atakuje Microsoft Windows.

Voice Over IP (VOIP)

Voice over IP (VOIP) służy do przesyłania komunikatów głosowych za pośrednictwem platform takich jak Skype.

Virtual Private Network (VPN) – Wirtualna sieć prywatna

Wirtualna sieć prywatna (VPN) umożliwia użytkownikom tunelowanie i szyfrowanie ruchu internetowego między punktem połączenia a serwerem pośredniczącym, często w innej lokalizacji geograficznej. VPN używają szyfrowania, aby zabezpieczyć połączenia w niezaufanych punktach połączenia, takich jak publiczne punkty Wi-Fi, maskując prawdziwą lokalizację użytkownika.

Whitelist – Biała lista

Narzędzie kontroli rodzicielskiej, które umożliwia użytkownikom ręczne określanie adresów URL , do których program umożliwi dostęp. Zazwyczaj jest to używane, gdy strona internetowa byłaby blokowana przez filtrowanie oparte na kategoriach.

Worm – Robak

Samoreplikujące się złośliwe oprogramowanie rozprzestrzeniające się między komputerami. W przeciwieństwie do wirusów komputerowych robaki sieciowe nie potrzebują programu hosta i mogą rozprzestrzeniać się za pośrednictwem dowolnego połączenia sieciowego między punktami końcowymi .

Zero-Day Attacks – Ataki typu Zero-Day

Nowy atak, który wykorzystuje nowo odkrytą lukę w oprogramowaniu, sprzęcie lub oprogramowaniu sprzętowym, która nie została jeszcze zidentyfikowana i poprawiona.

Ponieważ definicje, które mają go rozpoznawać nie zostały jeszcze stworzone, ataki zero-day nie zawsze mogą zostać zatrzymane przez tradycyjne silniki skanujące oparte na sygnaturach. Narzędzia heurystyczne i oparte na zachowaniu często wykazują zdolność do identyfikacji tych exploitów.

Wybór odpowiedniego antywirusa

Teraz, gdy masz lepsze pojęcie o tym, co oznaczają wszystkie ważne terminy antywirusowe, mamy nadzieję, że będziesz miał lepszą wiedzę, aby wybrać najlepszy program antywirusowy dla swoich potrzeb. Nadal nie jesteś pewien i szukasz rekomendacji? Przetestowaliśmy 47 dostępnych obecnie antywirusów. Sprawdź nasze top 10.

]]>
The Best Free Password Managers – Updated for 2019 https://www.safetydetective.com/blog/the-best-free-password-managers-updated-for/ Wed, 15 May 2019 08:30:34 +0000 https://www.safetydetective.com/?p=10270 The 5 Best (Really) Free Password Managers – Updated for 2019

There’s a reason free password managers don’t cost you anything – and that’s because you always end up paying one way or another.

While most of the free options usually are free, they come with pretty big limitations, and try to make you upgrade every time you move your mouse.

But – we tested 60+ free password managers, and present you with 10 highly secure options – and which won’t nag you to upgrade every two minutes.

The 5 Best (Really Free) Antivirus Programs for 2019

 1. LastPass – Securely Store Unlimited Logins on Any Browser, Any Device
 2. Dashlane – All The Essentials for Free
 3. RoboForm – Multi-Platform, Unlimited Logins
 4. Sticky Pass – Unlimited Devices and Logins
 5. TrueKey – Simple, Straightforward – With Face-Recognition Capability

Can a Password Manager Really Be Free?

A quick word here about the meaning of ‘free’: when it comes to anything in life, password managers included – there’s no such thing as a free lunch.

So on that note – if you’re looking for something that’s really ‘free’, you’re going to find you end up paying in other ways.

While the password managers in our list below really are ‘free’, there’s a small catch:

 • A ‘free’ password manager really is free to use – but expect to have some severely limited features. {{Dashlane}}, for example, has a really great free version…except you’ll only be able to use it on one device, and to store up to 50 passwords.
 • A ‘free trial’ password manager gives you access to every feature available…but after a certain amount of time (usually 30 days), you won’t have access to it anymore, as your free trial would have ended. For the sake of ease, we’ve not included any ‘free trial’ password managers on our list – that’s for another article!

What We Look For In Our Best Free Password Managers

We’ve tested almost 70 password managers out there, to bring you this list of the best free password managers around.

But what makes them the ‘best’? Here’s what we look for to have it make our list:

 • Range of features on offer: Does the password manager have enough features that I’ll be able to use it for free?
 • Number of devices, browsers and syncing capabilities: how many devices and OS are included? Can I sync across them all?
 • Advanced features: is there anything I get that goes above and beyond the standard features?

While truly free password managers are rare (they’re mostly just free versions of other paid plans, with limited features), we’ve taken ‘free password manager’ to mean the best password manager without needing to pay anything – those that need you only to sign-up.

Our Recommended Best Free Password Managers

It’s a bit close to call, but our top pick for the best free password manager available has to be LastPass. Its free plan just includes more, stronger features than any of their competitors, including secure note storage, a password strength report, cross-device autosyncing, as well as multi-factor authentication.

1. LastPass- Securely Store Unlimited Logins on Any Browser, Any Device

LastPass is our top-pick: it’s extremely easy to use, and has so many advanced features on offer: a strong password generator, autofill passwords, offline access to the vault and multi-device access.

LastPass’ Free Version Includes:

Along with the usual, expected basic features – a secure password vault – LastPass’ free version has so many advanced features:

Multi-device access? Yes. Multi-factor authentication? Yes. These are not standard free password manager features, by any means!

The secure notes feature alone is really worth taking note of: it allows you to store highly sensitive financial information (as in, the types you’re constantly told to never share with anyone – bank details, Social Security numbers…), and store it securely, for easy login.

If you think it can’t get better than this, you might be surprised: LastPass’ Premium plan provides those ‘just in case’ and emergency features, such as emergency access, priority tech support….and 1 GB of encrypted file storage. That’s all pretty useful, especially if you make (and store) copies of your important documents (birth certificates, passports etc) online.

LastPass is usually compared with its closest rival, Dashlane, for its range of free features – but we have to go with LastPass here, as Dashlane restricts the number of devices available on its free plan.

Pros of LastPass’ Free Plan

 • Wide range of features, going above and beyond other free password managers
 • Multi-device access, which isn’t a standard feature for a free password manager
 • Secure sharing – which is pretty unheard of on a free plan.

Cons of LastPass’ Free Plan

 • No emergency access – meaning if you’re locked out, you’ve lost all of your saved data – forever.
 • No large file storage: if you’re looking to make secure backups of your documents, LastPass’ free plan won’t cut it.

LastPass’ Free Password Manager is Best For You If

 • You’re looking for something free, flexible and secure, with some extra features that you don’t find with other free password managers.
 • You have multiple devices and want to easily sync them.

When Should You Upgrade to LastPass’ Premium Version?

If you want those emergency situation options (or have locked yourself out from your accounts before!), or if you want a password manager that stores your important documents securely too.

2. Dashlane – All The Essentials for Free

Well-designed with a simple interface, Dashlane is a local-storage free password manager, offering some really great advanced features – autofill forms and logins, security alerts and even password sharing (for up to 5 accounts).

Dashlane’s Free Version Includes:

Unlike LastPass, Dashlane’s free version – surprisingly – includes emergency contact access.

Like LastPass, Dashlane also has a secure notes feature and two-factor authentication on its free plan – as well as a password changer (which LastPass didn’t!).

Similarly, Dashlane actually beats LastPass with its included security alerts – because if you’re a victim of a hack, you want to get notified about it, right?

Pros of Dashlane’s Free Plan

 • Included security alerts and secure notes
 • Password sharing – for up to 5 accounts
 • Emergency contact access – this is more than LastPass offers!

Cons of Dashlane’s Free Plan

 • Offers password storage for only up to 50 accounts
 • Available on one device only – so don’t expect any cross-device password syncing!

Dashlane’s Free Password Manager is Best For You If

 • You only really use one device, and don’t have more than 50 logins.
 • You’ve been hacked before, and think you might make use of the emergency contact access feature, or the security alerts.

When Should You Upgrade to LastPass’ Premium Version?

If you either want to store your passwords on more than just one device, or have over 50 logins, then Dashlane’s Premium plan would be a better option for you.

3. RoboForm – Multi-Platform, Unlimited Logins

RoboForm boasts it will have you ‘managing passwords like a pro’, and it’s probably right. RoboForm automatically captures passwords as you browse, without any input from you – which is something that even LastPass and Dashlane don’t offer.

RoboForm’s Free Version Includes:

RoboForm’s free version gives you a wide-range of features, including unlimited secure password sharing, and even emergency access:

Unlike Dashlane, RoboForm offers unlimited logins and a password audit too – as well as emergency access, meaning it actually offers more than LastPass in this respect.

Pros of RoboForm’s Free Plan

 • Unlimited login storage
 • Unlimited password sharing
 • Emergency access

Cons of RoboForm’s Free Plan

 • No two-factor authentication for an added layer of security
 • No syncing across devices – if you use multiple devices, don’t expect your passwords to be available across them!

RoboForm’s Free Password Manager is Best For You If

 • You need something simple to store your hundreds of logins, and want to know how secure each of them really are.
 • There’s a small chance you might need to receive emergency access at some point – or you just like the possibility that it’s there if you ever need it.

When Should You Upgrade to RoboForm’s Premium Version?

If you’re looking for wider features and functionality – such as multi-device sync or a secure shared folder, or just want the added layer of security that comes with two-factor authentication, then the premium plan is more likely your best bet.

4. Sticky Pass – Unlimited Devices and Logins

Sticky Pass calls itself ‘the lifetime password manager’, and that makes sense – the free plan generously includes unlimited logins and devices (which either Dashlane or RoboForm do – although LastPass also offers this). Even more impressive – it actually goes a step above even LastPass, providing biometric authentication on their free plan!

Sticky Pass’ Free Version Includes:

We were actually a bit shocked at what was included in the free plan, as it was pretty generous, with unlimited password storage and cross-device syncing included. We like the addition of the secure digital wallet – and the biometric authentication (in addition to the two-factor authentication) is great to have too. We’re not sure who would want to use a USB portable version of their password manager (as we feel it kind of defeats the purpose), but it’s in the free plan should you ever feel the need!

Pros of Sticky Pass’ Free Plan

 • Unlimited login storage
 • Cross-device and browser capability
 • Digital wallet, secure notes and biometric authentication included.

Cons of RoboForm’s Free Plan

 • No secure password sharing
 • No syncing across devices – this would be a pretty big obstacle for cross-device users.

RoboForm’s Free Password Manager is Best For You If

 • You have a lot of documents, logins and sensitive financial information you want to store securely, for free.
 • You prefer to have the two-factor authentication and biometric authentication options, for added layers of security.

When Should You Upgrade to RoboForm’s Premium Version?

If you have multiple devices, multiple users using your logins or just want to backup your data – or even sync it across your devices, then Sticky Pass’ Premium plan is a better option for you.

5. TrueKey – Simple, Straightforward – With Face-Recognition Capability

Powered by McAfee, TrueKey takes something complicated and makes it simple: with multiple ways to sign in. It’s a cross-browser, cross-OS wonder, cross-syncing wonder.

TrueKey’s Free Version Includes:

TrueKey’s free plan gives access to all of the above sign-in options (which varies according to the OS you’re attempting to sign in from, but there should be enough options to keep you happy) the secure password generator, digital wallet and password manager – but only for up to 15 passwords!  

Pros of TrueKey’s Free Plan

 • Massive range of sign-in options, depending on the OS you’re using
 • Cross-device sync included as standard
 • Digital wallet and password generator

Cons of TrueKey’s Free Plan

 • You’re given only up to 15 passwords to save – this is unlikely to be enough for most users!
 • No additional features, as with other providers – no sharing capability, or backup option.

TrueKey’s Free Password Manager is Best For You If

 • You really like multiple sign-in options.
 • You don’t have a lot of passwords to manage, you only need something easy and secure to use.

When Should You Upgrade to TrueKey’s Premium Version?

This goes without saying – once you go over your 15 password limit. That’s really the only difference between TrueKey’s free and premium plans – the free plan is more of a ‘taste’ than a long-term option.

Bottom Line: The Best Free Password Manager

Each of the 5 free password managers mentioned above has their own benefits and cool features – it ultimately depends on the features you’re looking for in a password manager.

 • If you want a free password manager that does everything – from sharing, to security, to secure sensitive data storage, choose LastPass. It has the widest range of advanced features, with secure, multi-device access.
 • If you have only one device that you want all the essentials for, plus emergency access – choose Dashlane. You’ll get high-level security, storage and some advanced features.
 • If you need unlimited logins and password sharing across unlimited devices – choose RoboForm. You’ll have all the password storage you need.
 • If you like extra layers of security, including biometric authentication – choose StickyPass. You’ll be able to save passwords securely, without fear of a leak.
 • If you don’t have a lot of passwords or want a lot of interesting sign-in options, choose TrueKey. You’ll have multi-device, multi-sync capabilities that are easy to manage and access.

Depending on your specific needs, some of these recommended free password managers might be lacking in certain areas – for example, multiple devices, or if you need secure password sharing.

It’s worth it to sign up to the free password manager that seems to fit your needs the best, and try it out for a  week or so. If you find it lacking, then try another free password manager.

Ultimately, if you find something you can use easily but are lacking certain features you need, it might just be time to upgrade to a paid version.

# Satıcı Ücret Aralığı Puanlama
1 19 TL - 25 TL / yıl 4.0
Web Siteyi Ziyaret Et İncelemeyi Oku
2 243 TL / yıl 4.5
Web Siteyi Ziyaret Et İncelemeyi Oku
3 145 TL - 290 TL / yıl 3.5
Web Siteyi Ziyaret Et İncelemeyi Oku
4 19 TL - 25 TL / yıl 4.0
Web Siteyi Ziyaret Et İncelemeyi Oku
5 19 TL - 25 TL / yıl 4.0
Web Siteyi Ziyaret Et İncelemeyi Oku
]]>